НОВО НАРЕЂЕЊЕ АМЕРИЧКИМ СТРАТЕШКИМ БОМБАРДЕРИМА: Ратно ваздухопловство САД променило фокус операција

Новости онлине

13. 02. 2021. у 20:41

АМЕРИЧКО ратно ваздухопловство нагло је променило фокус операција својих бомбардера против потенцијалних противника, укључујући и Русију, пише портал „Драјв“.

НОВО НАРЕЂЕЊЕ АМЕРИЧКИМ СТРАТЕШКИМ БОМБАРДЕРИМА: Ратно ваздухопловство САД променило фокус операција

Фото: ЕПА/Депоситпхотос

Према мишљењу аутора чланка, амерички авиони ће од сад летети изнад „политички осетљивих“ територија у Тихом океану и у Европи, а такође ће прелазити велике раздаљине до стратешки важних подручја и обратно без слетања.

То је неопходно како би се „обуздали“ потенцијални противници попут Русије, Кине, Ирана, Северне Кореје, као и да би се демонстрирале могућности америчких ваздухопловних снага да изводе нападе на великим удаљеностима.

- Уопште није тешко замислити будући сукоб у коме ће групе бомбардера Б-1Б и Б-52Х имати задатак да униште исте групе циљева на широком подручју - пише аутор чланка.

Новинар подсећа на заједнички лет три америчка стратешка бомбардера Б-1Б „Лансер“, б-2 „Спирит“ и Б-52 „Стратофортрес“ који се одржао раније у фебруару, и открива да су они извели пробни лет како би проучили могућности заједничког деловања у стварним борбеним условима.

Америчка ратна морнарица је у децембру усвојила агресивнију војну стратегију против Русије и Кине. У извештају америчке војске наведено је да су Москва и Пекинг постали „одлучни супарници“ Вашингтона.

Русија је више пута истицала да земља нема агресивне планове у односу на друге земље. Притом, Москва указује на повећану војну активност САД и НАТО код граница Русије.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)