"БИЋЕМО ПОПРИШТЕ РАТА РУСИЈЕ И САД" Норвешки професор упалио аларм након вести да Пентагон шаље четири бомбардера у базу Ерланд

Новости онлајн

13. 02. 2021. у 15:06

ШТО су Американци пристунији на норвешком тлу, већа је вероватноћа да ће се Норвешка претворити у ратиште између Сједињених Држава и Русије, упозорава норвешки професор Тормод Хајер.

БИЋЕМО ПОПРИШТЕ РАТА РУСИЈЕ И САД Норвешки професор упалио аларм након вести да Пентагон шаље четири бомбардера у базу Ерланд

Фото: Депоситпхотос

Четири америчка стратешка бомбардера Б-1Б Ланцер биће распоређена у норвешку ваздухопловну базу Ерланд током фебруара, извештава холандски ваздухопловни магазин Скрембл, наводећи да није до краја јасан разлог њиховог доласка.

Тормод Хајер, професор на Норвешком институту за одбрану, верује да се то уклапа у образац који је толико очигледан последњих година.

- Норвешка и САД воде нови Хладни рат са Русијом. Фокус је на задржавању - каже професор Хајер.

Он примећује да Норвешка игра важну улогу у "предњој" одбрани Сједињених Држава на крајњем северу, јер је најближа претњи од које се Америка највише плаши - руским нуклеарним снагама.

- Норвешка све више учествује у ривалству између велесила Русије и Сједињених Држава. Сходно томе, расте и ризик да ће у случају сукоба или кризе, ако ствари измакну контроли, Норвешка постати ратно поприште између Сједињених Држава и Русије. У интересу Норвешке је да некако уравнотежимо САД на западу и Русију на истоку - рекао је проф. Хајер.

Фото: ЕПА

Марија Захарова

Марија Захарова, портпаролка Министасртва спољних послова РФ како је навела да је Москва "обратила пажњу на информације о припремама за премештање ескадриле америчких стратешких бомбардера у норвешку ваздухопловну базр Ерланд у региону Трондхајм ради извођења заједничких војних вежби".

- Ову одлуку Осла сматрамо још једним кораком у ланцу сличних акција за повећање војне активности на Далеком северу, у непосредној близини руских граница - констатовала је Захарова.

Она је приметила да се недалеко од норвешког Тромса завршава изградња луке за америчке подморнице, а осим тога, на северу земље су трајно распоређене јединице маринског корпуса из Велике Британије, Холандије и Сједињених Америчких Држава.

- Збуњују коментари министра одбране Норвешке да акције његове земље наводно имају стабилизујући ефекат и да наводно нема разлога за посебно оштру реакцију Москве. Тешко да се може говорити о смирености када расту тензије и ствара се моћна платформа за извођење војних операција против наше земље - закључила је портпаролка министарства спољних послова.

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)