ЦЕНЕ НАФТЕ ПОНОВО У ПАДУ: Опоравак тржишта иде много спорије него што се мислило, тржиште пригушено лошим прогнозама

Novosti online

13. 02. 2021. у 08:59

ЦЕНЕ НАФТЕ ПОНОВО У ПАДУ: Опоравак тржишта иде много спорије него што се мислило, тржиште пригушено лошим прогнозама

Фото: Депоситпхотос

ЦЕНЕ нафте спустиле су се у петак на међународним тржиштима испод нивоа од 61 долара након што је ОПЕК снизио процену потражње а Међународна агенција за енергију објавила да је тржиште још увек прекомерно снабдевено.

На лондонском је тржишту цена барела пала 34 цента у односу на претходно затварање, на 60,80 долара. На америчком се тржишту смањила 39 центи, на 57,85 долара, преноси Сеебиз.

Цене нафте расле су протеклих недеља под утицајем смањеног снабдевања из Организације земаља-извозница нафте и њених савезника. Саудијска Арабија одвојено је обећала да ће у фебруару и марту смањити производњу за додатних милион барела дневно.

Расположење на тржишту пригушила је јуче процена ОПЕК-а да ће се потражња за нафтом у свету ове године опорављати спорије него што се мислило.

Картел је благо снизио процену потражње у 2021., за 110.000 барела дневно, на 5,79 милиона барела дневно.

ОПЕК-ова процена надовезала се на упозорење Међународне агенције за енергију (ИЕА) да је снабдевање нафтом још увек веће од потражње, иако се очекује да ће вакцинација против ковида 19 помоћи у опоравку.

- Генератор најснажнијег опоравка потражње мора бити авио-саобраћајни сектор - истичу аналитичари.

- Још не видимо знакове који би упућивали на значајан опоравак у овој години, посебно не у авио-сектору, додају.

Одвојено је ОПЕК јутрос на својој интернет страници објавио да је цена барела референтне корпе нафте његових чланица у петак износила 60,54 долара, што значи да се није знатније променила у односу на претходни радни дан.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)