ХИСТЕРИЈА ШИРОМ ЕВРОПЕ: Корона поново затвара границе

Танјуг

11. 02. 2021. у 19:02

ИАКО су политичарима из ЕУ пуна уста темељних слобода јединственог европског тржишта, слободном кретању људи у земљама Уније тренутно се лоше пише, а европске границе се, изгледа, поново затварају, пише Дојче веле.

ХИСТЕРИЈА ШИРОМ ЕВРОПЕ: Корона поново затвара границе

Фото. В. Н.

Граница између Немачке и Луксембурга једна је од ретких националних граница у Европској унији која је, упркос актуелној ситуацији, још увек потпуно отворена, а већина држава-чланица ЕУ спустила је граничне рампе, барем виртуелно које строгим прописима о карантину и формалностима приликом уласка плаше оне који путују - или у потпуности забрањују прелазак границе у случајевима који нису хитни.

ДВ пише да је у јануару влада у Паризу одлучила да дозволи улазак у Француску грађанима из земаља ЕУ само са негативним корона-тестом, као и да тренутно нема већих протеста због нових прописа у француско-немачком пограничном подручју.

Насупрот томе, ситуација у јужној Немачкој много је напетија - Аустрија је одавно укочила туристичка путовања у земљу наметањем десетодневног карантина, а они који се упркос томе одлуче за путовање, морају да имају негативан ПЦР или антигенски тест, не старији од 72 сата.

Сви који улазе у Аустрију морају електронски да се региструју још пре путовања, а и да имају потврду о регистрацији и ти прописи примењују се чак и за малогранични саобраћај.

Како се наводи, и немачка страна недавно је у доброј мери проширила контроле.

За баварску страну потпуно затварање граница више није табу - генерални секретар ЦСУ, владајуће странке у тој немачкој покрајини, описао је тај корак као "последњу меру", а премијер Баварске Маркус Зедер такође је на рачун суседне Аустрије упутио необично жестоке критике рекавши да је дискутабилно то што Аустрија уводи опсежно попуштање мера, иако је "тамо инциденција знатно већа него у Баварској".

Зедер није искључио ни затварање границе са Чешком, уколико та земља не буде у стању да хитно пооштри мере.

Додаје се да не покушава само Немачка да строгом граничном контролом сачува успех у борби против пандемије - Данска, која сада има недељну инциденцију од око 50 случајева на 100.000 становника, прогласила је читав свет за подручје високог ризика, а улазак туриста у ту земљу потпуно је забрањен.

Чак ни они који у Данској поседују бродове или куће за одмор не могу да уђу у земљу, а постоје изузеци само за оне који раде у пограничним подручјима, али и они морају да имају негативан корона-тест.

Иако шефови држава и влада Европске уније на онлајн-самитима настоје да се усагласе око заједничких уредби, правила за улазак разликују се практично у свакој земљи Уније.

Са становишта стратегије #Ноцовид о којој се расправља у Немачкој, координација би била неопходна, у супротном, том плану недостаје важна основа.

"Но цовид" је иницијатива у Немачкој којом се жели да се седмодневна инциденција спусти испод десет, па да се тек онда мере попусте, међутим, до сада партнери унутар ЕУ нису успели да се договоре ни о јединственој стратегији тестирања.

Било да је реч о Немачкој, Француској, Аустрији или Данској - све владе у Европи настоје да смање кретање становништва како би успориле ширење вируса, а граничне контроле требало би да функционишу у складу с том логиком.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)