ОВО СУ ГЛАВНИ ЗАДАЦИ РУСИЈЕ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Москва има велике планове, дипломата открио по чему се разликују од Запада

Новости онлине

10. 02. 2021. у 16:50

ГЛАВНИ задаци Русије у региону Блиског истока су деескалација и нормализација ситуације, као и спречавање избијања нових војних криза, изјавио је заменик директора Одељења за Блиски исток и Северну Африку Министарства спољних послова Русије Алексеј Скосирјев.

ОВО СУ ГЛАВНИ ЗАДАЦИ РУСИЈЕ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Москва има велике планове, дипломата открио по чему се разликују од Запада

Фото: Депоситпхотос

- Пре свега, ово је свеобухватна и одржива деескалација и нормализација ситуације. При томе, Русија полази од потребе да помогне решавање свих сукоба на Блиском истоку искључиво политичким и дипломатским методама путем инклузивног и конструктивног дијалога без дискриминације појединих страна, а такође под покровитељством Уједињених нација и уз укључивање кључних регионалних организација, пре свега, Арапске лиге и Организације исламске сарадње - објаснио је Скосирјев на платформи дебатног клуба „Валдај“.

- Други задатак је спречавање избијања нових опасних војних криза у региону Блиског истока и Северне Африке. И треће, видимо задатак претварања Блиског истока у регион мира, добросуседства и обостране корисне сарадње - нагласио је он.

Дипломата је навео да Русија, за разлику од осталих играча, нема скривене планове. Али Москва свакако има своје интересе у региону, додао је он.

- Енергично развијамо вишезначну сарадњу са државама региона у разним областима – политичкој, економској, хуманистичкој, војно-техничкој сарадњи итд. Али покушавамо то да радимо на принципима разматрања међусобних интереса, поштовања и поверења - закључио је Скосирјев.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)