ЗАХАРОВА О СЛУЧАЈУ "НАВАЉНИ": Његове присталице изводе акције по "америчком приручнику"

Новости онлајн

10. 02. 2021. у 15:44

ПРИПРЕМЕ за акције планиране 14. фебруар, које су најавиле присталице Алексеја Наваљног, спроводе се према приручнику Сједињених Америчких Држава, сматра портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

ЗАХАРОВА О СЛУЧАЈУ НАВАЉНИ: Његове присталице изводе акције по америчком приручнику

Фото: ЕПА

- Реците, да ли сте се пре тога интересовали, како се организују неки догађаји на територији других држава, на пример САД или других структура НАТО-а? Да ли сте у току, нисте? Тамо је било разно цвеће и траке. Погледајте, унапред се промовишу врло популарне боје, симболи, 'хештегови' и друго. Да ли сте заборавили како су са ружама у рукама ушли у парламент Грузије? Са стране би изгледало веома смешно, и пре и после тог догађаја, да нисмо знали како ће се све то завршити - рекла је Захарова у емисији „Ехо Москве“, одговарајући на питање да ли се акције планиране за 14. фебруар сматрају „подстакнутим од званичника НАТО-а“.

Саборци Наваљног су раније најавили нове протесте, предлажући становницима Русије да изађу у своја дворишта и запале батеријске лампе.

Захарова је подсетила да је у Украјини био „наранџасти“ Мајдан, такође се присетила и „арапског пролећа“, када су организоване масовне побуне у читавом региону, што је довело до смене неколико влада и створило политичку кризу у земљама региона.

Фото АП

- Ми не само да видимо руку САД-а, ми једноставно знамо. Овде нема шта да се сакрије, ништа не треба измишљати. Очигледно је да је то класичан посао по истим приручницима о којима тако често говорите. Можда је некоме смешно. Ја, на пример, не видим ништа смешно у томе - додала је она, одговарајући на питање да ли у овим акцијама види „руку САД-а“.

У руским градовима одржани су 23. јануара и 31. јануара неодобрени митинзи који су се претворили у сукобе са полицијом, хапшења оних који су кршили јавни ред и мир и покретање кривичних поступака, укључујући и због претње масовном заразом ковидом 19.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је раније да је послао видео-материјале високом представнику Европске уније за спољну и безбедносну политику Жозепу Борељу, у којима је приказано како власти у Русији и Западу реагују на неодобрене митинге.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)