ОШТРИЈЕ МЕРЕ ПРИ УЛАСКУ У АУСТРИЈУ: Поред карантина, обавезан и негативан ПЦР тест

Танјуг

10. 02. 2021. у 13:18

ОД ДАНАС је ступио на снагу нови, пооштрени режим уласка у Аустрију, са циљем да се спречи "увоз" новог соја вируса корона, а предвиђа обавезни тест приликом уласка у земљу.

ОШТРИЈЕ МЕРЕ ПРИ УЛАСКУ У АУСТРИЈУ: Поред карантина, обавезан и негативан ПЦР тест

Фото: Пиксабеј

Тако од данас, поред досадашњег обавезног десетодневног карантина, сви који, из ризичних земаља улазе у Аустрију, морају имати негативан антигенски или ПЦР тест не старији од 72 сата.

Алтернатива томе је да се тестирање изврши у Аустрији у року од 24 сата од уласка у земљу.

 - Негативан тест се мора показати приликом могућих контрола, при чему контрола може да се спроведе на било ком месту, а тако и у оквиру саобраћајне контроле - указује се у уредби.

И поред негативног теста лице које уђе у Аустрију из ризичних региона и земаља мора ступити у десетодневни карантин.

И даље постоји могућност да се прекине самоизолација након петог дана карантина, негативним тестом.

Следећа новина се тиче прекограничних радника, који од сада морају да се региструју електронски пре уласка у Аустрију, и уједно имају негативан тест.

Прекогранични радници морају да имају са собом, приликом преласка границе, негативан антигенски или ПЦР тест не старији од седам дана.

Као прекогранични радници се воде, према уредби, сва лица која најмање једном месецнцо из пословних разлога путују у Аустрију.

Због новог соја, наводи се у уредби, забрањује се улазак грађанима Велике Британије, а од те забране изузети су само грађани ЕУ, лица која се налазе на пословном путовању и студенти који долазе из Велике Британије.

За особе које су најмање десет дана пред долазак у "Алпску републику" боравили у земљама са ниском стопом заразе, то јест Аустралије, Финске, Грчке, са Исланда, Новог Зеланда, из Норвешке, Сингапура, Јужне Кореје и Ватикана не постоје ограничења приликом уласка у Аустрију.

Такође без ограничења улазак у земљу дозвољен је, уз одређене предуслове за особе које путују због непредвидивих догађаја, неодложивих обавеза, посебно породичних разлога, или због хитних медицинских услуга.

У уредби се, такође, појашњава и "улазак у земљу из пословних разлога", који, како се подвлачи, морају бити доказани, на пример потврдом послодавца, налогом или потврдом о термину за разговор о запослењу.

У тој потврди мора да се наведе и временска компонента, при чему је недопуштив вишенедељни боравак ако је термин заказан за три дана.

Аустрија је 19. децембра увела строжи режим уласка у земљу, најпре са намером да спречи грађане пореклом са Западног Балкана да путују у земље порекла за време празника, а било је предвиђено да та мера остане на снази само до 10. јануара.

Међутим, влада Аустрије је режим уласка у земљу у више наврата, не само продужила, већ и пооштрила, као што је случај и овога пута.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)