ШРЕДЕР ПОНОВО О ВЕЗАМА РУСИЈЕ И НЕМАЧКЕ: "Када смо имали добре односе, на континенту је владао мир"

Спутник

10. 02. 2021. у 13:07

ШРЕДЕР ПОНОВО О ВЕЗАМА РУСИЈЕ И НЕМАЧКЕ: Када смо имали добре односе, на континенту је владао мир

Фото: ЕПА

САНКЦИЈЕ никад не дају ефекта посебно не према Русији, изјавио је бивши немачки канцелар Герхард Шредер.

 - Знамо из сопствене историје да, када смо имали добре односе са Русијом, на континенту је владао мир. Када је било другачије, није било мира - рекао је Шредер немачком листу "Ханделсблат".

Он сматра да ће гасовод "Северни ток 2" бити ускоро завршен, пошто је то у интересу Немачке и Европе. Шредер је позвао да се пројекат не увезује са другим питањима и подсетио да су немачке власти јасно саопштиле: "Северни ток 2" је у нашем интересу и желимо да он буде завршен“.

Шредер се сложио са мишљењем председника Немачке Франка Валтера Штајнмајера да не треба рушити мостове у односима са Русијом, пошто је Москва „сувише важна за међународну политику“. Бивши канцелар је нагласио да је Русији потребан новац од продаје гаса и да је то важно за узајамну зависност.  

Он је подсетио да је чак и за време СССР постојала стабилна испорука гаса и нафте. Немачка „никад није имала проблема са испорукама из Русије“, а Русија са Берлином око плаћања.

- Зашто ту нешто мењати? - запитао је Шредер, додавши да су Немачкој потребне испоруке из Русије, не само нафте и гаса, већ и других руда, као што су ретки метали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)