НАЦИСТА ИЗБЕГАО ЗАТВОР: Има само 13 година и био је шеф терористичке ћелије

Танјуг

08. 02. 2021. у 17:57

НАЈМЛАЂИ британски осуђени терориста, који је са само 13 година предводио неонацистичку ћелију из куће своје баке, избегао је затвор, јер му је судија данас досудио рехабилитацију у трајању од две године.

НАЦИСТА ИЗБЕГАО ЗАТВОР: Има само 13 година и био је шеф терористичке ћелије

Фото Depositphotos

Судија Кривичног суда Олд Бејли пресудио је да је 16-годишњи тинејџер, који је у тренутку изрицања пресуде држао баку за руку, крив по 10 тачака, између осталог за прављење експлозива, прикупљање терористичког материјала и дељење ултра десничарске идеологије на интернету.

Судија Марк Денис рекао је да би му се затворском казном поништио рад на рехабилитацији, да се младић покајао и да је на жалост ушао у "онлине свет опаких предрасуда", односно да је био подложан утицају других.

Дечак је када је имао 13 година скупио велику количину ултра десничарског материјала који је садржао упутства за израду напалм бомби и молотовљевих коктела, али и израду пушке АК-47 и упутства за борбу ножем.

Такође, он је на интернету причао о убијању Јевреја гасом, вешању хомосексуалаца и пуцњави на прајду.

У лето 2019. године постао је вођа британске ћелије ФКД (Фојеркриг дивизион), неонацистичке групе која идеализује норвешког убицу Андерса Брејвика, а која је изводила појединачне нападе.

Био је одговоран за регрутовање чланова и пропаганду, а био је у контакту и са "командантом" КФД-а, 13-годишњим Естонцем.

Он је успео да регрутује пет особа, укључујући и 17-годишњег Пола Данливија, који је осуђен на најмање пет година због терористичких дела у 2019. години.

Њих двојица су разговарали, према изјавама сведока, о набавци оружја и наручили су постер на коме је приказан облак атомске бомбе изнад британског парламента са натписом "стерилиштите септичку јаму звану Лондон".

Једна од особа које је тинејџер регрутовао био је тајни агент, захваљујући чему је извршена рација у кући тинејџера 2019. године.

Тада су му запљењени компјутер и телефон, а откривени су нацистичка застава и неонацистички текстови, а на шупи је био написан нацистички симбол - 1488.

Приликом саслушања тинејџер се правдао да није ни расиста ни хомофоб, већ да је само желео да изгледа "кул", као и да је намеравао да иступи из ФКД.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРЕМЉ ПОТВРДИО: Ево какву поруку је Зеленски послао Путину - видите како је успео да је председник Русије ЛИЧНО добије