КОРОНА СВАЂА НЕМЦЕ: Двоструки аршини у имунизацији оборили поверење грађана у одлуке Берлина

И. СТАНОЈЕВИЋ

08. 02. 2021. у 08:40

ДВОСТРУКИ аршини не би требало да воде главну реч у демократском друштву које се поноси својом доследношћу на путу правде.

КОРОНА СВАЂА НЕМЦЕ: Двоструки аршини у имунизацији оборили поверење грађана у одлуке Берлина

Фото АП

Немачка, међутим, озбиљно пада на испиту грађанског поверења у владу, чији је задатак и уставна обавеза да се, нарочито у борби противу пандемије, руководи врховним етичким законом који каже да нема привилегованих.

Расте огорчење нације због кашњења вакцина, све учесталије бива упирање прстом у друге земље, попут Израела, а трн у оку је и Велика Британија, која одскора не дели судбину ЕУ. У аргументацији је све чешће и Србија, у којој грађани бирају вакцине различитих светских произвођача и добијају их бесплатно.

Истовремено, у Немачкој се гомилају грешке најодговорнијих. Листе за имунизацију направљене су по највишим критеријумима струке и уз највећу могућу дозу демократије. И, дошло се дотле да локални политичари на ред стижу пре здравствено угрожених категорија становништва.

Фото АП

Огромна прашина недавно се подигла кад је једна мајка (35), оболела од карцинома, пред ТВ камерама завапила да јој се неко смилује и да вакцину против вируса корона. Јер, ковид 19 би јој моментално потопио наде да ће јој опака болест, са којом се годинама бори, дозволити да још неки месец, или чак годину, проведе са своје троје деце.

Надлежни су јој, наиме, објаснили да, уколико жели да се вакцинише преко реда, мора да се обрати Етичком комитету. Пошто се дигла бура, око овог и многих сличних случајева, у Берлину су власти унеколико прекројиле редослед имунизације, тако што су тешки хронични болесници, у које спадају и оболели од рака, померени за коју степеницу навише.

Од приоритета у правом смислу речи, ни речи.

МАСКЕ ОБАВЕЗНЕ И У КОЛИМА

ЈЕДНА од најновијих предлога мера, коју су немачки грађани дочекали "на нож" и пре него што је заживела, јесте замисао да се маске обавезно носе током вожње приватним возилима. Једино кад би путници могли да седе без њих је ситуација кад се у колима налазе искључиво чланови истог домаћинства. Грађани се питају како ће саобраћајна полиција то проверавати, јер је незамисливо да легитимише све учеснике у саобраћају да би установила да ли се адресе пребивалишта поклапају, или не.

У исто време, пукла је брука да су се локални политичари преко реда вакцинисали, а један од њих вршњак је несрећне мајке која моли за разумевање, дакле, није у питању угрожена особа у трећем добу. Испоставило се, потом, да припремљене вакцине које се не утроше у току дана, "гута" мрак, уз образложење да би ионако пропале... Огорчење народа сада је двоструко веће, а поверење у власт у правом суноврату.

Други правац огорчења немачког народа створио се због дуготрајних мера рестрикције кретања и нормалног живота услед пандемије. Разумевање и прихватање, којих је у изобиљу било на почетку, готово је нестало, а најаве да би, идуће недеље, власти у Берлину могле да продуже локдаун до Ускрса, довеле су до праве експлозије незадовољства.

Док статистика бележи пад броја заражених на 100.000 становника, власти најављују да ће доњу границу са 50 инфицираних спустити на 30 или чак 20, да би одређена савезна покрајина могла да релаксира мере. Не само овај, него и други захтеви које федерална влада канцеларке Ангеле Меркел емитује према 16 покрајинских престоница, све ређе наилази на одобравање. И на тој линији, уосталом, од почетка пандемије, сарадња одавно "шлајфује". Бунт покрајина расте, Устав ове конфедералне државе не дозвољава централизацију, а ковид 19 узима данак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)