СВЕТ У РЕДУ ЗА "УБОД": Број вакцинисаних премачио број оболелих од короне

В.Н.

07. 02. 2021. у 09:40

БРОЈ особа вакцинисаних против вируса корона премашио је укупан број случајева болести од почетка пандемије, рекао је генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Гебрејесус.

СВЕТ У РЕДУ ЗА УБОД: Број вакцинисаних премачио број оболелих од короне

Фото АП

Он је поздравио ову вест, али је и истакао да су готово сви вакцинисани из десет земаља и позвао државе које су вакцинисале високоризичне групе да вакцине поделе са другима.

Гебрејесус је на конференцији за новинаре рекао да је број вакцинисаних сада премашио број оболелих и да су то добре вести и изузетно постигнуће остварено у тако кратком временском року.

Међутим, он је напоменуо да су више од три четвртине тих вакцина добили грађани у само десет земаља које чине скоро 60 одсто БДП на свету, преноси ТАСС.

Због тога је позвао земље које су већ вакцинисале високоризичне групе, попут здравствених радника и старијих, да "поделе вакцине" са другим земљама. Ово би био најбољи начин да заштите остатак свог становништва, како је истакао.

Гебрејесус је објаснио да што се дуже буде чекало на вакцинацију ризичних група широм света, то ће вирус имати више могућности да мутира и да избегне деловање вакцина.

Он је напоменуо да скоро 130 земаља на свету у којима укупно живи 2,5 милијарди људи још увек треба да администрирају прву дозу вакцине.

Нове вакцине за нову корону

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен признала је, поново, могуће пропусте у набавци вакцине, али истовремено одбацује да су прекасно наручене, и упозорава да ЕУ већ мора да се припрема за сценарио у којем вирус више не може бити довољно сузбијен актуелним вакцинама.

- Да смо раније спознали тешкоће масовне производње, онда бисмо раније на свим нивоима умањили превелика очекивања за брзом вакцином - навела је Фон дер Лајенова у ауторском тексту за "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

Урсула фон дер Лајен, Фото АП

Истакла је да је неопходно да се врше припреме за сценарио у којем вирус више неће моћи бити довољно сузбијен актуелним вакцинама и додала да због тога ЕУ тесно сарађује са науком и индустријом, како би се што брже развиле вакцине против будућих сојева.

Као поуку из пропуста протекле године казала је да би требало проширити капацитете производње у Европи.

Генерални директор СЗО је позвао на масовну производњу вакцина против вируса корона и рекао да сматра да би фармацеутске компаније широм света требало да помогну једна другој како би могле да подрже такву производњу. Он је такође рекао да би компаније требало да издају лиценце које би другим произвођачима омогућиле да произведу њихове вакцине.

Размена информација и података могла би да омогући тренутну употребу неискоришћених производних капацитета и да помогне у изградњи додатних производних погодна, поготово у Африци, Азији и Латинској Америци, истакао је Гебрејесус.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)