БОРЕЉ СЕ ОСРАМОТИО У МОСКВИ: Сергеј Лавров приредио ноћну мору шефу димпломатије ЕУ!

Novosti online

06. 02. 2021. у 13:14

ВИСОКИ представник ЕУ за спољну и сигурносну политику Жосеп Борељ у петак је отишао у ретку дипломатску мисију у Москву која се претворила у ноћну мору коју ће и он и Брисел хтети што пре да забораве.

БОРЕЉ СЕ ОСРАМОТИО У МОСКВИ: Сергеј Лавров приредио ноћну мору шефу димпломатије ЕУ!

Сергеј Лавров и Ђозеп Борељ / Фото АП

Како извештава Политико, највидљивији симбол посета без јасног циља била је изјава Бореловог руског домаћина Сергеја Лаврова који је, док су обојица стајала пред окупљеним новинарима, хладно назвао Европску унију 'непоузданим партнером', а европске челнике оптужио да шире лажи о тровању Алексеја Наваљног.

Борељ је, како тумачи Политико, инсистирао на путу, тврдећи да је само прихватио стари Лавровљев позив и појашњавајући да је важно радити на дијалогу, иако се поклопило да термин посета буде тек неколико дана након Наваљновог хапшења које је изазвало широку међународну осуду.

Уочи одласка у Москву шефовима дипломатија држава чланица ЕУ рекао је да не жели бити само 'поштар' који Лаврову преноси њихове поруке иако им притом није изнео ниједан конкретан циљ свог одласка у Руску Федерацију, осим да жели 'ставити у страну негативну реторику'.

- Већ смо навикли да ЕУ покушава да уводи једностране рестрикције, нелегитимне рестрикције и стога полазимо од претпоставке да имамо посла с непоузданим партнером. Надам се да ће се скорашња ревизија стратегије ЕУ усредсредити на кључне интересе ЕУ и да ће нам то помоћи да наши контакти буду конструктивнији - закључио је Лавров.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (4)

Vatro Marx

06.02.2021. 16:04

@ANTE BAN - Mr. Ante Ban, To je tvoje misljenje. ministar vanjskih poslova Russije Lavrov je iskusan políticar ali memoria da znaci da je upravu, Russija je koja drzi sve pod koncom, nema mrdsnja. Daleko je od demokratije.