"ЏОНСОН И ЏОНСОН" ТРАЖИ ДОЗВОЛУ ЗА РЕГИСТРОВАЊЕ ВАКЦИНЕ: Имаће само једну дозу, не захтева чување на ниским температурама

Танјуг

05. 02. 2021. у 07:25

ФАРМАЦЕУТСКА компанија "Џонсон и Џонсон" затразила је од америчке Агенције за храну и лекове (ФДА) да одобри за хитну употребу њену вакцину у виду једне дозе.

ЏОНСОН И ЏОНСОН ТРАЖИ ДОЗВОЛУ ЗА РЕГИСТРОВАЊЕ ВАКЦИНЕ: Имаће само једну дозу, не захтева чување на ниским температурама

Фото: Б.Г.

Захтев компаније уследио је после извештаја од 29. јануара у којем наводи да је глобално клиничко тестирање показало да је ефикасност ове вакцине у спречавању заражавања корона вирусом 66 одсто.

Вакцина која се даје у једној дози могла би да убрза испоруку и поједностави америчку кампању имунизације, наводи Ројтерс.

За разлику од Фајзерове и Модернине вакцине које се дају у две дозе, вакцина фирме "Џонсон и Џонсон" не захтева другу дозу а ни транспорт на ниским температурама.

После захтева компаније за регистрацију вакцине, регулаторима ће бити потребно време за анализу података и састанак саветодавног комитета.

САД имају споразум о куповини 100 милиона доза ове вакцине за милијарду долара уз могућност набавке још 200 милиона доза.

Компанија "Џонсон и Џонсон" саопштила је да је спремна да испоручи вакцине одмах по одобрењу, а планира да испоручи милијарду доза 2021. године које би произвела у САД, Европи, Јужној Африци и Индији.

Вакцина користи аденовирус тип 26 за убацивање протеина корона вируса у ћелије тела и изазивање имуног одговора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)