ЗБОГ НОВОГ СОЈА КОРОНЕ: Од 10. фебруара оштрији режим уласка у Аустрију - под овим условима се може ући у земљу

Танјуг

04. 02. 2021. у 10:51

ОД 10. фебруара ступа на снагу нови, пооштрени режим уласка у Аустрију, који има пре свега за циљ спречавање "увоза" новог соја корона вируса.

ЗБОГ НОВОГ СОЈА КОРОНЕ: Од 10. фебруара оштрији режим уласка у Аустрију - под овим условима се може ући у земљу

Грац / Фото Н. Параушић

Главна новина уредбе, коју је објавило Министарство здравља Аустрије, јесте обавезни тест приликом уласка у земљу.

Тако ће убудуће, поред досадашњег обавезног десетодневног карантина, сви који, из ризичних земаља улазе у Аустрију, морати да имају негативан антигенски или ПЦР тест не старији од 72 сата.

Алтернатива томе је да се тестирање изврши у Аустрији у року од 24 сата од уласка у земљу.

-Негативан тест се мора показати приликом могућих контрола, при чему контрола може да се спроведе на било ком месту, а тако и у оквиру саобраћајне контроле - указује се у уредби.

И проед негативног теста лице које уђе у Аустрију из ризичних региона и земаља мора ступити у десетодневни карантин.

Међутим, за разлику од најаве, у уредби је остала могућност прекидања самоизолације након петог дана, новим негативним тестом.

Даља новина се тиче прекограничних радника, који ће морати да се региструју електронски пре уласка у Аустрију, и уједно имају негативан тест.

Прекогранични радници мораће да имају са собом, приликом преласка границе, негативан антигенски или ПЦР тест не старији од седам дана.

Као прекогранични радници се воде, према уредби, сва лица која најмање једном месецнцо из пословних разлога путују у Аустрију.

Због новог соја, наводи се у уредби, забрањује се улазак грађанима Велике Британије, а од те забране изузети су само грађани ЕУ, лица која се налазе на пословном путовању и студенти који долазе из Велике Британије.

Никакво ограничење приликом уласка у Аустрију важи за особе које су најмање десет дана пред долазак у "Алпску републику" боравили у земљама са ниском стопом заразе, то јест Аустралије, Финске, Грчке, са Исланда, Новог Зеланда, из Норвешке, Сингапура, Јужне Кореје и Ватикана.

Са листе безбедних земаља "избачен" је Јапан.

Такође без ограничења улазак у земљу дозвољен је, уз одређене предуслове за особе које путују због непредвидивих догађаја, неодложивих обавеза, посебно породичних разлога, или због хитних медицинских услуга.

У уредби се, такође, појашњава и даљи изузетак, то јест "улазак у земљу из пословних разлога", који, како се подвлачи, морају бити доказани, на пример потврдом послодавца, налогом или потврдом о термину за разговор о запослењу.

У тој потврди мора да се наведе и временска компонента, при чему је недопуштив вишенедељни боравак ако је термин заказан за три дана.

Аустрија је 19.децембра увела строжији режим уласка у земљу, најпре са намером да спречи грађане пореклом са Западног Балкана да путују у земље порекла за време празника, а било је предвиђено да та мера остане на снази само до 10.јануара.

Међутим, влада Аустрије је режим уласка у земљу у више наврата, не само продужила, већ и пооштрила, као што је случај и овога пута.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)