БОМБАРДЕРИ САД У НОРВЕШКОЈ: Притисак који Руси разумеју

Новости онлине

03. 02. 2021. у 21:08

АМЕРИЧКО ратно ваздухопловство распоредиће наредних недеља у Норвешкој четири бомбардера Б-1 и 200 пилота како би извршили „притисак“ на Русију, пише „Форбс“.

БОМБАРДЕРИ САД У НОРВЕШКОЈ: Притисак који Руси разумеју

Фото: УСАФ твитер

Наиме, војници ће одржати прву војну вежбу користећи авионе тог типа. У чланку се истиче да ће авиони полетети са ваздухопловне базе у Тексасу и да ће бити базирани на војном аеродрому у централном делу Норвешке где се такође налазе ловачки авиони Ф-35.

Амерички новинари очекују да ће бомбардери и ловци учествовати у војним вежбама које ће трајати неколико седмица, заједно за флотом и копненим снагама северних чланица НАТО-а. Истиче се да је поента предстојеће војне мисија је јасна.

„Извршити притисак на Русе методама које они разумеју“, рекао је војни експерт Џери Хендрикс.

Норвешки војни стручњак Турмуд Хејер сматра да је Норвешка стратешки важна територија на првој линији одбране САД на крајњем северу.

Према његовим речима, Норвешка је активно укључена у „супарништво Русије и САД“, а уколико сукоб две супер силе измакне контроли, Норвешка ће постати „бојно поље“ између Вашингтона и Москве, уверен је Хејер.

Раније су медији писали да ће САД у фебруару распоредити своје бомбардере у војној бази у Норвешкој. Међутим, та информација није званично потврђена.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)