ИЛОН МАСК КОНТРОЛИШЕ ЧЕТВРТИНУ СВИХ САТЕЛИТА: Његови планови се овде не завршавају (ВИДЕО)

Новости онлајн

03. 02. 2021. у 18:57

ШЕФ компаније "Спејс икс", Илон Маск, сада контролише четвртину свих активних сателита који се налазе у Земљиној орбити.

ИЛОН МАСК КОНТРОЛИШЕ ЧЕТВРТИНУ СВИХ САТЕЛИТА: Његови планови се овде не завршавају (ВИДЕО)

Фото: Танјуг/АП

У последње две године, "Спејс икс" је лансирао на десетине сателита, а ракета "фалкон 9" ће наредне недеље послати у свемир још 60 сателита Старлинк, из Насиног Свемирског центра Кенеди на Флориди, чиме ће њихов укупан број премашити 1.000.

План је да се створи "сазвежђе" од 40.000 сателита који ће обезбедити Земљи брзи интернет у свим крајевима света, пише Индипендент.

Анализа показује да се тренутно у орбити налази 946 Старлинкових сателита који чине 27,3 одсто свих активних таквих летелица. Ако наставе тим темпом, како преноси Индепендент, већ следеће године Старлинк би могао да чини половину свих сателита у Земљиној орбити.

Такође, од свих лансирања ракета на свету, мисије Старлинка чине петину. Маскове ракете лансирају сателите и за друге муштерије, али такође достављају одређене терете за посаду на Међународној свемирској станици.

Старлинк није једини пројекат којим се настоји да се обезбеди брзи интернет свим грађанима на Земљи, већ то чини и компанија "ОнеWеб" која им је велика конкуренција.

Примера ради, "ОнеWеб" жели да до краја 2022. године у орбити има "флоту" од 648 сателита, од жељених 7.000.

"Спејс икс" има дозволу да лансира 12.000 сателита у нижим слојевима орбите, а нада се да ће имати сазвежђе од 40.000 уколико то одобре надлежна тела под подршком УН.

Маск, који је постао почетком године најбогатији човек света са богаством процењеним на 200 милијарду долара, изазвао је контроверзе када је рекао да његова компанија неће признати међународно право на Марсу.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)