СТУДИЈА СПРОВЕДЕНА У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ ПОТВРДИЛА: Антитела штите од нове заразе најмање шест месеци

Ј.Ж.С.

03. 02. 2021. у 14:28

ГОТОВО све особе заражене корона вирусом развијају антитела која их од нове заразе штите најмање шест месеци, показали су резултати већег британског истраживања па се научници надају да ће број поново заражених бити мањи.

СТУДИЈА СПРОВЕДЕНА У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ ПОТВРДИЛА: Антитела штите од нове заразе најмање шест месеци

Фото: АП

Организација УК Биобанк, која је спровела нову студију, тврди како резултати указују на то да се у Великој Британији постепено повећава удео особа с антителима или серопреваленција, која је на почетку истраживања у мају и јуну 2020. износила 6,6 одсто, а у новембру и децембру је порасла на 8,8 посто. Такође је откривено да је серопреваленција најчешћа у Лондону где износи 12,4 одсто, а најнижа је у Шкотској - 5,5 процената.

Научници тврде да би резултати студије, којом су проучавани нивои раније инфекције корона вирусом у целој Британији, као и колико су дуго антитела била присутна у организму заражених особа, могли да указују на то да ће случајеви поновне инфекције бити све ређи.

Чак 99 одсто испитаника имало је антитела још три месеца након заразе.

- Већина оболелих има антитела која у организму могу да се открију најмање шест месеци после заразе - рекла је Наоми Ален, професор организације УК Биобанк, која је спровела истраживање.

Оно је показало да чак 99 одсто испитаника има антитела и три месеца након заразе коронавирусом, а после још пола године то је био случај код њих 88 процената.

- Иако још не можемо са сигурношћу да тврдитмо како то утиче на имунитет, резултати истраживања указују на то да постоји заштита најмање шест месеци по заражавању - рекла је Ален.

Додала је да се резултати студије поклапају с резултатима осталих студија спроведених у Великој Британији и на Исланду, које су откриле да антитела од поновне заразе могу заштитити оне који су болест преболели и пре неколико месеци.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)