ИТАЛИЈА У СВЕ ВЕЋИМ ПРОБЛЕМИМА: Поново се мења план вакцинације, драстично смањена испорука цепива

Тањуг

03. 02. 2021. у 11:16

ИТАЛИЈА У СВЕ ВЕЋИМ ПРОБЛЕМИМА: Поново се мења план вакцинације, драстично смањена испорука цепива

Фото: ЕПА

ИТАЛИЈАНСКИ министар за здравство Роберто Сперанца сазвао је за данас председнике регија да би размотрили нови план вакцинације против ковида-19, након што су произвођачи вакцина Фајзер и Астра Зенека, једине које се користе у Италији, смањили испоруку договорених количина лека, пише онлајн новина “Фанпејџ”.

Према првобитном плану, произвођачи је требао да испоручује Италији око пола милиона доза вакцина седмично, али је након првих испорука достава драстично смањена.

До сада у Италији је вакцинисано два милиона и 121.000 особа, а од тога готово 800.000 је примило и другу дозу.

Фондација “Хумана” која прати и анализира епидемиолошке податке израчунала је да, уколико се вакцинација проитив ковида19 у Италији настави овим темпом, такозвани имунитет крда би се могао достићи тек у септемнбру 2023 године.

Штампа писе да ће и папа Фрања, који је 13 јануара вакцинисан Фајзеровом вакцином, примити другу дозу, јер према упутству америчког произвоџач ревакцинација се обавља 21 дан након прве дозе.

Италиајнска агенција за лекове Аифа је саопштила да је вакцина Астра Зенека, уколико се не обави ревакцинација, ефикасна 82 одсто.

Истовременио енглеска научна новина “Тхе Ланцет” је објавила да је ефикасност руске вакцине “Спутњик В”, 91 одсто.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)