НАВАЉНИ ПРЕКРШИО УСЛОВНУ ОСУДУ: Руски опозиционар одслужиће три и по године затвора

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

02. 02. 2021. у 18:27

МОСКОВСКИ суд је у уторак одлучио да прихвати тражење државног тужилаштва и преиначио је условну у реалну казну Алексеју Наваљном, па ће он провести у затвору 3,5 године.

НАВАЉНИ ПРЕКРШИО УСЛОВНУ ОСУДУ: Руски опозиционар одслужиће три и по године затвора

Фото: Прес служба суда

Он је био ухапшен по повратку из Немачке јер је избегавао обавезе да се у време трајања условне казне јавља надлежним органима.

Он и његов брат Олег су били оптужени да су преваром компаније ,,Ив Роше" стекли око 30 милиона рубаља. Наваљни је 2014. био условно осуђен на 3,5 године а његов брат је морао у затвор и већ је одслужио казну.

Наваљни је морао да се јавља надлежним органима најмање два пута месечно и њега су  упозоравали да мора да испуњава законске обавезе. Представник Федералне службе за извршење казни рекао је пред судом да је Наваљни око 60 пута нарушио своје обавезе  јављања.

Њему се као велики грех наводи и то да је за време условне казне организовао немире.

По изласку из болнице ,,Шарите" у Берлину, он је остао на рехабилитацији у Немачкој и био је обавезан да се јавља, али он то није учинио јер је користио време за прављење филма  против Путина. Због тог ,,заборава" или веровања да му је довољна заштита западних земаља, он није поштовао законску процедуру и чим је стигао у Москву на аеродром Шереметјево, био је ухапшен.

Наваљни је пред судом казао да је Европски суд за људска права већ саопштиосвоју пресуду по којој је он у случају компаније ,,Ив  Роше" невин и да је то био монтирани процес. Он је подсетио да је његов брат издржао казну за то кривично дело.

-Био сам годину дана у кућном притвору. Упркос свему томе и даље желе да ме стрпају у затвор - рекао је Наваљни.

У уторак је у московскиу суд дошло око 20  диполомата из западних земаља. У судници је била и супруга Наваљног Јулија. Осим домаћих новинара, суђење је пратио и већи број западних дописника.

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)