НАВАЉНИ ТРАЖИ ДА ГА ОСЛОБОДЕ: После паузе у суђењу следи претрес, у судници и страни амбасадори (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

02. 02. 2021. у 15:25

У МОСКОВСКОМ градском суду у току је изрицање пресуде руском опозиционару Алексеју Наваљном. Он је раније осуђен за проневеру новца, а суд одлучује да ли ће му условна казна бити замењена затворском казном. После двочасовне паузе почео је претрес.

НАВАЉНИ ТРАЖИ ДА ГА ОСЛОБОДЕ: После паузе у суђењу следи претрес, у судници и страни амбасадори (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: ЕПА

Наваљни говори први. Он је затражио да буде одмах ослобођен, а за оно што се догађа у суду тврди да је у супротности са законом. Рекао је и да је циљ процеса - застрашивање Руса. То што се није јављао инспекцији протекле године објаснио је здравственим стањем - био је у коми. 

Судија га је неколико пута опоменуо да се током свог обраћања не бави политиком.

Процес прати и петнаестак запослених у амбасадама разних западних земаља. Присутан је и велики број новинара и сниматеља.

У судници је и супруга Наваљног,  Јулија.

Присталице Наваљног су најавиле нове протесте за данас. Испред зграде суда је мирно, распоређени су припадници гарде, као и полиција на коњима. Претходно је било неколико привођења. 

Током суђења представници Федералне казнено-поправне службе истакли су да је он и пре хоспитализације кршио условну слободу. Како се наводи, седам пута се није одазвао позиву. Затражено је да му се условна казна замени затворском казном у дужини од три и по године, као и да се казни новчаном казном у износу од 500.000 рубаља (6.600 долара).

Подсетимо, руски опозиционар вратио се 17. јануара са лечења из Немачке у Русију и ухапшен је на аеродрому Шереметјево у Москви јер није одазивао на позиве полиције.  Одређен му је притвор од 30 дана.

Повод за његово хапшење било је кршење условне казне као осуђеника у случају „Ив Роше“. Он има две условне осуде. Прва је у случају „Кировлес“ везана за проневеру више од 16 милиона рубаља, а друга, у случају „Ив Роше“, за крађу од преко 30 милиона рубаља.

У међувремену, његове присталице су претходна два викенда организовали неодобрене протесте у више градова у Русији. 

(Спутњик.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)