ОЛУЈА НА ВОЛ СТРИТУ: Робинхуд у разговорима за још милијарду долара

Танјуг

01. 02. 2021. у 22:55

АМЕРИЧКО онлајн брокерско друштво "Робинхуд", које је послужило малим трговцима да уздрмају праксу хеџ фондова да обарају цене акција компанијама, одржало је разговоре са банкама о прикупљању дуга у износу од још милијарду долара, јавља Ројтерс позивајући се на добро обавештене изворе.

ОЛУЈА НА ВОЛ СТРИТУ: Робинхуд у разговорима за још милијарду долара

Фото: Танјуг/АП

Прикупљени капитал, који треба да омогући да Робинхуд настави да испуњава налоге за шортовање акција, био би одвојен од финансирања од 3,4 милијарде долара које је друштво осигурало од својих инвеститора од 29. јануара.

Нови прилив капитала долази након што је "Робинхуд" прошле недеље послужио за огроман обим трговине акцијама ланца продавница "Гејмстоп", пошто су се мали инвеститори на форуму "Редита" WаллСтреетБетс договорили да масовно купују акције и да тако иницирају потражњу акција које су хеџ фондови претходно "шортовали".

Робинхуду је потребан новац да заустави трговину коју пласирају његови купци, јер је његова клириншка кућа тражила више колатерала због повећане колебљивости.

Извршни директор "Робинхуда" Влад Тенев рекао је у недељу да је апликација за трговање одлучила да ограничи неке трансакције јер је клириншка кућа тражила три милијарде долара залога.

Компанију са седиштем у Калифорнији, у Менло Парку, основали су 2013. године Баиџу Батт и Тенев, с циљем демократизације финансија.

Његова платформа омогућава корисницима неограничено трговање акцијама, фондовима, опцијама и крипто валутама без провизије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)