ХОРОР У КОВИД БОЛНИЦИ: Младић преминуо јер није јео 100 сати и доктор га није посетио три дана, јужноафричке власти покренуле истрагу

Тањуг

31. 01. 2021. у 20:50

Смрт младића Шонисанија Летола (34) оболелог од ковида који није јео 100 сати, нити га је посетио лекар у болници скоро три дана, показује колико је тешко стање у неким јужноафричким државним болницама.

ХОРОР У КОВИД БОЛНИЦИ: Младић преминуо јер није јео 100 сати и доктор га није посетио три дана, јужноафричке власти покренуле истрагу

Новости

Омбудсман је након истраге оптужио болницу Тембиса, у близини Јоханесбурга, за "озбиљан немар".

- Проблеми које имам у једној од ваших болница се настављају, постају неподношљиви. Изгледа да их не занима све ово - написао је на Твитеру несрећни пацијент Шонисани Летол министру здравља Звелију Мхизеу, два дана након што је примљен у болницу, пренео је Стрејтс тајм писање Блумберга.

Летолова смрт је изазвала гнев на друштвеним мрезама, пошто је у Јужној Африци велики јаз између 15 одсто становништва који има пуно здравствено осигурање и остатка популације, а на хиљаде људи је потписало петицију у којој захтева правду.

Летол је доведен у болницу у јуну и патио је од бубрежне инсуфијенције, након што је добио ковид, али он није знао за резултате до шест дана пре смрти.

Несрећни младић није добио храну 43 сати пре него што је добио седативе за спавање, а није му дата ни инфузија још 57 сати након успављивања, показала је истрага.

Било је потребно 69 сати да медицинари процене стање његовог здравља, а након што је умро, његово тело је остало у болничком кревету још десет сати.

Родитељи су му доносили храну, али му није достављена, јер су се портири и чистачи плашили да уђу на ковид одељење без заштитног одела.

Омбудсман је пре неколико дана у извештају закључио да болница није смела да се користи за ковид пацијента, нити је испуњавала здравствене стадарде.

Утврђено је да је ова болница стављала пацијенте без ковида и са ковидом на исто одељење и управа болнице је окривљена за "застрашујуће вођење евиденције" и што није пребацивала одмах тела у мртвачницу.

- Озбиљност стања господина Летола је могло да се утврди много раније и да највероватније да други исход - наводи се у извештају.

Власти ће предузети дисциплинске мере против директора болнице и појединих чланова особља, укључујући и оних који су лагали под заклетвом, како би истражитеље одвели на погрешан пут.

Локално здравствено одељење провинције у којој је болница је саопштило да ће имплементирати омбудсманове препоруке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)