CNN У НЕВЕРИЦИ: Трамп силовито креће на следеће изборе, нико му није ни близу!

Novosti online

31. 01. 2021. у 08:34

ДОНАЛД Трамп више није председник. Више нема мегафон Твитера.

CNN У НЕВЕРИЦИ: Трамп силовито креће на следеће изборе, нико му није ни близу!

Фото: ЕПА

Али, Трампова је републиканска странка.

То се види у поступцима републиканских државних и локалних партија које покушавају да казне оне који су ишли против Трампа. То се види у већини конгреских републиканаца који су гласали да подрже приговор на изборе у Пенсилванији.

И више од тога, то се види на анкетама, што указује на то да је Трамп на историјски јакој примарној позицији за бившег председника. Заиста, он изузетно добро стоји међу републиканцима у контексту будућег кандидата за председника.

Републикански лидери крећу против Трампа због његове потенцијалне изборне опасности. Није да други републиканци не могу да победе Трампа. Мораћемо да сачекамо и видимо то. Уместо тога, могао би да има веома битан глас током наредне четири године.

После побуне код америчког Капитола 6. јануара, Трамп још увек крстари потенцијалним предизбором до 2024. године. Већина републиканаца (57%) изјавило је у анкети Ipsos KnowledgePanel poll да би он требало да буде кандидат за 2024. годину.

Против именованих противника, Трамп лако води. Међу онима који су или гласали за Трампа 2020. године или су републиканци, Трампов просек износи око половине примарних гласова. Нико други није ни близу.

Трамп који повлачи половину гласова може се чинити ниским с обзиром на то да је Трамп освојио више од 90% гласова на предизборима 2020. године.

Његов положај је, међутим, крајње необичан за председника који је управо изгубио опште изборе. Као што сам раније приметио, бивши председници обично не воде будућа основна поља. Већина страначких гласача срећна је кад види како њихови председници клизе у залазак сунца.

Три председника која су изгубила шансу за још један мандат у доба бирања (Форд 1976., Картер 1980. и Џорџ Буш старији 1992.) сви су заостајали у раним примарним изборима након пораза. Форд је био на другом, Картер на трећем, а Буш на четвртом.

Нико од њих није био ни близу половине основног гласа.

Колико добро Трамп ради, врши екстремни притисак на републиканце унутар странке да се придржавају било које доктрине бившег председника. Ови чланови Конгреса и други изабрани (и неизабрани) званичници знају да је Трамп убедљиво најмоћнији политичар унутар странке.

Изазвати Трампа значи позвати примарни изазов међу бирачким телом где га многи гласачи и даље воле.

Али, проширимо историјски скуп података. Вратимо се на примарну трку 1980. и погледајмо све прелиминарне припреме које нису укључивале актуелног председника.

Просечни лидер у најранијим анкетама узео је око трећину гласова. Трамп је знатно изнад тога.

Фото: ЕПА

Једина два кандидата која су у овом тренутку повукла више од 50% (тј. Изнад Трампа) били су Хилари Клинтон за 2016. и Ал Гор за 2000. Њихови потенцијални гласови су на крају били довољно велики да се појавило мало унутарстраначких изазивача, а обоје су имали јасне примарне победе .

Заиста, иако је још увек необично рано чак и размишљати о предизборној сезони 2024, било би глупо одбацити снагу Трампа у положају у којем је.

На 15 предизборних избора без функционера од 1980. године, кандидат који је водио међу онима који су се стварно кандидовали победио је девет пута (или у 60% свих примера). С обзиром на то да се у већини примарних трка кандидује мноштво кандидата, потенцијал, чак и у овом раном тренутку, важан је чак, иако није одлучујући.

Једина кандидаткиња која је била близу места на којем се налази Трамп, кандидовала се и изгубила изборну трку била је Хилари 2008. Имала је око трећину примарних гласова.

Просечни лидер у овом тренутку који се кандидовао и изгубио имао је око 20% до 25%, у зависности од тога које анкете гледате. Трамп је сада то удвостручио.

Фото: ЕПА

Вероватно не би требало да чуди што Трамп тренутно тако добро стоји у анкетама. Иако губитак општих избора може озбиљно наштетити примарним изгледима већине председника или оних који су претходно победили у номинацији своје странке, губитак не може превише да вас повреди ако гласачи мисле да сте опљачкани.

Анкета Универзитета Монмаут спроведена након што је Трамп напустио Белу кућу утврдила је, да је 72% републиканаца рекло да је Бајден победио само због крађе. Тај висок проценат је без преседана.

Вероватно помаже Трампу да настави да се приказује победника. А тренутно се чини да су републиканци више него вољни да га и даље виде тако, преноси CNN.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)