ШРЕДЕР СТАО У ОДБРАНУ РУСИЈЕ: "Уколико обуставимо „Северни ток 2“ одрезаћемо грану на којој седимо!"

Новости онлајн

30. 01. 2021. у 14:56

БИВШИ немачки канцелар Герхард Шредер одбацио је критике на рачун гасовода „Северни ток 2“ и истакао да напади на Русију не одговарају мишљењу већине у Немачкој, објавио је лист „Рајнеше пост“.

ШРЕДЕР СТАО У ОДБРАНУ РУСИЈЕ: Уколико обуставимо „Северни ток 2“ одрезаћемо грану на којој седимо!

Фото: ЕПА

- Ако америчка политика буде одређивала како да водимо енергетску политику, куда ће то одвести? САД нам не могу диктирати какав гас да користимо. Наравно, оне желе да продају свој гас добијен 'фрекингом' Немачкој, али он није еколошки прихватљив, скуп је и по квалитету гори од гаса из гасовода - рекао је Шредер, који је и председник управног одбора компаније „Росњефт“.

Према његовим речима, гасовод треба да осигура енергетску безбедност наредних генерација, јер земља тренутно одустаје од угља и нуклеарне енергије.

- Уколико обуставимо изградњу 'Северног тока 2', са тачке гледишта енергетске политике одсећи ћемо грану на којој седимо - рекао је бивши немачки канцелар.

Истовремено је истакао да се мишљење које преовладава међу Немцима о „Северном току 2“ разликује од онога „што често пишу штампани медији“.

- Напади на Русију нису мишљење већине у Немачкој - а Запад треба да види у Русији „не противника, него потенцијалног партнера“, поручио је Шредер, истаквши да је Русија важан економски и политички партнер.

Шредер је више пута критиковао антируске санкције, истакавши да је сарадња са Русијом посебно неопходна у тренутној економској ситуацији, насталој услед пандемије вируса корона.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)