СВЕ ЈЕ КРИВ БРЕГЗИТ? ЕУ забранила извоз вакцина против короне у Северну Ирску, Лондон тражи објашњење Брисела!

Срна

30. 01. 2021. у 00:36

СВЕ ЈЕ КРИВ БРЕГЗИТ? ЕУ забранила извоз вакцина против короне у Северну Ирску, Лондон тражи објашњење Брисела!

Фото: Депоситпхотос

ВЕЛИКА Британија је саопштила да је хитно затражила одговоре од ЕУ због одлуке да забрани извоз вакцина против ковида 19 Северној Ирској.

- Британска администрација хитно тражи објашњење Европске комисије због објаве ЕУ и појашњење намера - саопштено је из канцеларије британског премијера Бориса Џонсона.

Европска унија је од данас забранила извоз вакцина против ковида 19 у Северну Ирску, прегласавајући делове протокола о Брегзиту.

Нешто раније се Европска комисија сагласила са планом да контролише извоз вакцина из ЕУ укључујући Британију, наводећи да је то неопходно ради осигурања сопствених залиха.

Први министар Северне Ирске Арлен Фостер описала је "невероватан чин непријатељства" одлуку ЕУ да се позове на Шеснаести члан Протокола јеверне Ирске који омогућава Британији или европском блоку да предузме једнострани поступак уколико ће бити негативног утицаја од споразума.

Северна Ирска вакцине добија од Британије али је овај потез изазвао негодовање политичара након мање од месец дана од званичног изласка из чланства ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)