МАТАРЕЛА ПРЕЛОМИО: Нова – стара влада Италије на Роберту Фику

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

29. 01. 2021. у 22:13

МАТАРЕЛА ПРЕЛОМИО: Нова – стара влада Италије на Роберту Фику

Фото: ЕПА

ПРЕДСЕДНИК Републике Италије Серђо Матарела вечерас је донео одлуку да се мандат за „испитивање“ политичких снага због исхода судбине Владе, односно могућног поновног састављања на бази садашње владине већине, повери председнику Скупштине Роберту Фику.

Председник Републике је у кратком саопштењу нагласио да није време за политичку кризу Владе јер се Италија налази у три изузетно тешке ванредне ситуације, здравственој, социјалној и економској, па је неопходна „Влада са адекватном подршком Парламента и са групама које су до сада подржавале владину већину“. Он је одмах вечерас позвао председника Скупштине Роберта Фика у Квиринале.

Све је почело пре две седмице када је мала партија „Италија Вива“, на чијем је челу бивши премијер Матео Ренци, повукла своје министре из Владе, чиме је Влада остала без гласове посланика који су били неопходни на гласању за њен опстанак.

Из различитих позиција представника парламентарних група које је саслушао председник Републике, проистекла је и његова одлука да се у овој ситуацији не подразумевају превремени избори, супротно ставу којег су изнеле партије Десног центра. Његов мандатар зе „испитивање“ добио је четири дана за „истраживање“.

Следећи корак је истраживање за рачун Квиринала, односно председника Републике, „испитивање“ политичке снаге и њихова спремност за учешће у новој Влади како би се направио дефинитивни корак са садашњом владином већином уз нове савезнике, или „закрпила владина већина поновним дијалогом са партијом која је изазвала кризу Владе“, како заговарају извесни политички лидери као и посматрачи садашњег стања у Влади.

За сада се стало на томе: Конте „никада више са Ренцијем“, а Ренци „са овом владином већином да, али не са Контијем премијером“. Перспектива Владе биће позната ускоро, а одлучујућу реч на крају ће имати председник Републике Серђо Матарела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)