ЕУ ЧЕКА ПРЕПОРУКУ ЕМА: АстраЗенека понудила још 8 милиона доза

Танјуг

29. 01. 2021. у 12:11

ЕУ ЧЕКА ПРЕПОРУКУ ЕМА: АстраЗенека понудила још 8 милиона доза

Фото: АП

ЕВРОПСКА унија очекује данас поподне препоруку Ецропске агенције за лекове (ЕМА) за коришћење вакцине АстраЗенеце, а у међувремену је из те фармацеутске куће стигла понуда Унији о повећаној испоруци доза за осам милиона.

ЕМА би требало да у петак поподне објави препоруку на темељу које Европска комисија може да одобри употребу вакцине АстраЗенеке, пренела је Хина.

У међувремену, у Немачкој је Агенција за одобравање вакцине објавила да не препоручује АстраЗенекину вакцину за старије од 65 година.

АстраЗенека је на то реаговала саопштењем у којем наводи да задња испитивања потврђују ефикасност вакцина и код особа старијих од 65 година.

Након што је британско-шведска компанија АстраЗенека прошле недеље објавила да неће моћи да испоручи количину доза на коју се обвезала потписаним уговором с Европском комисијом, протеклих дана се води интензивни разговори за решење насталог проблема.

Европска комисија инсистира на томе да произвођач вакцина мора да испуни своје обавезе, додаје Хина.

Према једном функционеру ЕУ, на кога се позива Ројтерс, АстраЗенека је понудила да ће повећати испоруку за осам милиона доза, али је и то и даље недовољно и далеко од онога што је компанија договорила с Комисијом.

АстраЗенека је прошле недеље објавила да због проблема у производњи неће моћи да испоручи 80 милиона доза Европској унији, колико је предвиђено за прво тромесечје, него само 31 милион.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)