БЕСНИ РАТ ЗА ВАКЦИНЕ У ЕВРОПИ: Хаос у ЕУ због кашњења у испоруци цепива против вируса корона

Горан Чворовић, дописник Брисел

29. 01. 2021. у 09:30

ИЗНЕРВИРАНИ најављеним знатним смањењем испоруке вакцине "Астра Зенеке" и пре него што је добила дозволу, европске и белгијске власти послале су Федералну агенцију за лекове и здравствене производе у инспекцију фабрике у Сенефу.

БЕСНИ РАТ ЗА ВАКЦИНЕ У ЕВРОПИ: Хаос у ЕУ због кашњења у испоруци цепива против вируса корона

Фото Ап

Реч је о месту у Белгији, где се налази један од четири погона за производњу нове вакцине, док су два у Великој Британији.

Званични разлог је био да се утврде тачни разлози кашњења. Љутња држава је велика, па налазе белгијских инспектора заједнички испитују и стручњаци из Холандије, Италије и Шпаније. Извештај се очекује за неколико дана. Француска министарка за индустрију Ањес Паније Ринаше је од ЕУ такође захтевала да изврши контролу. Занимљива је њена теза да тако треба "брзо отклонити сумње око дестинација на које су упућене дозе". И немачки министар здравља Јенс Шпан беспоговорно очекује да "Астра Зенека" испоручи договорене дозе.

Лаконско објашњење фирме је да је узрок застоја "проблем рентабилности" у белгијској фабрици. У ЕУ нису задовољни овим одговором. Нарочио их је разгневила порука коју је у симултаном интервјуу у уторак, у више европских листова, упутио директор Паскал Сорио, да се "Астра Зенека" ни на који начин није уговорно обавезала према ЕУ и да ће учинити све, али без гаранације да ће успети!

Фото Ап

Одмах су реаговали у Бриселу, истичући да уговор предвиђа чак и додатне дозе.

Скренули су пажњу да су издвојили 336 милиона евра, од којих је део већ уплаћен, да би ова фирма могла да развије вакцину. Следећег дана, у среду, у тренутку док су инспектори већ кретали на задатак, позвали су директора "Астра Зенеке" на разјашњење у Европску комисију.

Најпре је саопштено да неће отићи, али је ипак отишао. Атмосфера на састанку је била наелектрисана.

Из "Астра Зенеке" су подсетили да вакцину дају "без профита" и разговор су оценили "конструктивним".

Европска комесарка за здравље Стела Киријакидес је, међутим, додала да остају нејасноће око календара у достави вакцина. Није се стекао утисак да ће британско-шведска фирма надокнадити заостатак.

САМО ЗА МЛАЂЕ ОД 65 ГОДИНА

ВАКЦИНА "Астра Зенеке" треба да се даје само особама млађим од 65 година, саопштио је јуче немачки Комитет за вакцину. "Тренутно нема довољно података да би се проценила ефикасност вакцине за старије од 65 године", навео је Комитет у одлуци коју је ставио на располагање немачком Министарству здравља. Вакцина "Астра Зенеке", треба да се понуди само људима старости од 18 до 64 године, наводи се у саопштењу.

А смањење испоруке није мало. Износи и до 60 одсто! Примера ради, Француској је предвиђених 17,5 милиона доза, најпре смањено на девет, а онда на 4,5 милиона! То је велики ударац за кампању цепљења, и то у тренутку када вирус поново добија на замаху, с британском варијантом која је, иронијом судбине, најјача. Све то треба ставити у контекст у коме овде нема ни кинеских, ни руских вакцина. Од "Астра Зенеке" је, иначе, купљено 400 милиона доза.

Из ЕУ сада очекују да се заостатак под хитно надокнади из производних погона у Великој Британији. Али, после "брегзита" свако гледа свој интерес. Британци су са својом фирмом склопили споразум још у јуну прошле године, три месеца пре ЕУ, на основу ког им се приоритетно доставља сва производња на њиховом тлу. Званични Лондон очекује договорених два милиона вакцина недељно.

Фото Ап

За то време, бар је "Фајзер" пожурио да донекле надокнади заостатак. Из ове фирме су поручили да су у среду "повратили уобичајени ритам производње". Прошле недеље недостатак је износио осам одсто. Привремени проблем је настао средином месеца, у фабрици у белгијском Пурсу.

ЕУ је од "Фајзера" наручила 600 милиона доза. Истовремено, француски "Санофи" се понудио да до лета произведе 125 милиона доза "Фајзеровог" цепива, имајући у виду да њихова вакцина неће стићи до краја године. Такође, још три француске фирме производиће цепива "Фајзера", "Модерне" и "Кјур-Вака", што би требало да омогући надокнаду заостатка.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СПРЕЧЕН НОВИ МАСАКР У АМЕРИЦИ: Жена усмртила мушкарца који је из полуаутоматске пушке пуцао на госте на забави