НЕМАТЕ ПРАВО ДА ВРАЋАТЕ МИГРАНТЕ: УНХЦР упозорава да један број европских земаља крши међународно право и најављује истраге

В. Ц. С.

28. 01. 2021. у 18:00

НЕМАТЕ ПРАВО ДА ВРАЋАТЕ МИГРАНТЕ: УНХЦР упозорава да један број европских земаља крши међународно право и најављује истраге

Фото Независне

УНХЦР (Агенција УН за избеглице) забринут је због све чешћих случајева протеривања и присилног враћања избеглица и тражилаца азила на границама Европе, па позива државе да поведу истрагу и прекину са овом праксом.

 

- УНХЦР непрекидно прима низ извештаја о томе како неке земље у Европи ограничавају приступ азилу, враћају људе пошто су ушли на њихову територију или у територијалне воде, и употребљавају силу на границама - рекла је Џилијан Тригс, заменица Високог комесара УНХЦР-а за заштиту избеглица.

- Чамци са избеглицама, као и људи након искрцавања, бивају присилно враћени назад, у море. Многи су пријавили насиље и малтретирање државних снага.

Они који стижу копном бивају затварани и такође присилно враћани у суседне земље, без разматрања њихових потреба за међународном заштитом.

УНХЦР подсећа да Конвенција о избеглицама из 1951. године, Европска конвенција о људским правима и право ЕУ захтевају од држава да заштите право особа које траже азил и њихово право на заштиту од присилног протеривања, чак и када је улазак на територију нерегуларан. Како се наводи, власти не смеју ускраћивати улазак по аутоматизму или враћати људе без индивидуалних процена оних којима је потребна заштита.

- Док земље имају легитимно право да управљају својим границама у складу са међународним правом, оне такође морају поштовати људска права - нагласила је Тригс. - Право на азил је основно људска право, а пандемија ковида 19 не представља изузетак.

УНХЦР позива да се хитно спроведу истраге о наводним кршењима и малтретирањима.

Иначе, број новопридошлих у ЕУ опада из године у годину. Током прошле године то је било 95.000 људи, што је за 23 одсто мање него у 2019. (123.700 особа) и за 33 одсто мање него у 2018. (141.500 особа).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

bager

28.01.2021. 19:19

Gospodo iz UNHCR -a ako ste nezadovoljni i toliko zelite migrante, vodite ih svojim kucama ,domovima,pa ih lepo nahranite ,okupajte i onda smestite u krevet pored vase zene,sestre ,cerke i ostale rodbine iz vase familije,,nama nisu potrebni ,,a proteruju ih ,zato jer ih vi dovodite cim namerno probuse camac blizu Libijskih voda pa i obale,,vrate ih na vreme na kopno s koga su se otisnuli,,jer medju njima nema ni jedan politicki izbeglica , sve su to dileri ,lopovi ,cilj im je proterivanje hriscana iz evrope,,

buki

28.01.2021. 19:33

A da pohvale Srbiju koja nijednog migranta nije vratila u zemlju odakle su ušli, dok njoj izbeglice uredno vraćaju Hrvati, Mađari, (prete i Bosanci) i to ne kriju nego ponosno i javno iznose? To se ne događa, grlati su samo kada treba da nas zbog nečega osude, čak i kada osude nemaju nikakvu logičku niti moralnu potporu.

Miki Zg

28.01.2021. 20:02

Znači migranti dođu iz S.Makedonije ,Albanije ,Bugarske itd. u Srbiju ,dalje ne može ostaje u Srbiji do daljnjega .Oni 100 % ne žele ostati u Srbiji ,ne mogu dalje ,trpi stanovništvo gdje su migrantski centri i što dalje ?

aco

29.01.2021. 03:31

Nisu ti jadnici napustili svoje kuce i drzave zbog srba, hrvata bosnjaka nego zbog amera i engleza njemaca koji su imk rasturili drzave,unistili ekonomije i pokrali rudna bogatstva.Sada ih smjestite u te zemlje.