ФРАНЦУСКА СЕ СПРЕМА ЗА НОВО ЗАКЉУЧАВАЊЕ: Полицијски час није довољан, упозори министар здравља Оливије Веран

Горан Чворовић

28. 01. 2021. у 15:41

ФРАНЦУСКА СЕ СПРЕМА ЗА НОВО ЗАКЉУЧАВАЊЕ: Полицијски час није довољан, упозори министар здравља Оливије Веран

Фото: ЕПА

ПОЛИЦИЈСКИ час је ефикасан и вероватно је спречио да имамо талас какав имају неки од наших суседа, али није довољан.

Тим речима обратио се у четвртак француски министар здравља Оливије Веран, представљајући здравствену ситуацију у земљи. Министар није директно најавио нови "локдаун", али се из свега што је рекао наслућује да ће се то вероватно убрзо догодити.

Веран је нагласио да тренутно има мање оболелих него у јесењем таласу, али да их, ипак, има много. Њихов број је десетак недеља био стабилан, да би, према речима министра, последње три недеље поново почео да расте, око 10 одсто седмично, уједначено на целој територији.

На интезивној нези се донедавно налазило око 2.500 људи, али је њихов број порастао на 3.100, што није убрзање као у претходном таласу, али је високо, с великим притиском последње две недеље на болничке капацитете.

Министар је изнео податак да се тренутно у просеку свакодневно прима 250 пацијената на реанимацију, за разлику од 170 у децембру. Хоспитализовано је 27.000 људи, док се дуго њихов број кретао између 24 и 25 хиљада.

Веран је нагласио да је у свему томе позитиван брзи ритам којим се сада одвија вакцинација, али да ће за њу бити потребно више месеци, имајући у виду испоруку вакцина. С друге стране, забрињавајуће су нове варијанте које су више заразне. Изнео је податак да је почетком јануара било 500 пацијената с новом варијантом вируса, а да их сада има 2.000.

Не најављујући нове мере, истакао је да власт жели да спречи "епидемију у епидемији", истичући да се ове нове варијанте сматрају "новим вирусом".

Нагласио је и да је свестан економских и психолошких последица, али и поручио да "морамо још да издржимо". Најавио је наставак мера помоћи, а подсетио између осталог и да је студентима сада омогућен бесплатан психолошки преглед.

- Намера је да се, такође, дају перспектива и нада после тешког периода – рекао је Веран, који је после конференције за штампу отишао на консултације с премијером, у очекивању да се следећих дана саопште нове, пооштрене мере.

У Француској је тренутно на снази полицијски час у трајању од 12 сати, ноћу, од 18 до 6. Уз озбиљна размишљања о поновном увођењу општег карантина, претпоставља се и да би зимски ђачки распуст могао да буде продужен са 2 на 4 недеље у фебруару.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)