ПОЧИЊЕ ИСТРАГА Тим научника СЗО у Вухану открива порекло вируса корона

Срна

28. 01. 2021. у 09:56

ПОЧИЊЕ ИСТРАГА Тим научника СЗО у Вухану открива порекло вируса корона

Фото: ЕПА

ТИМ Светске здравствене организације изашао је из карантина и сада почиње истрагу на терену о пореклу вируса корона у кинеском граду Вухану.

Научници ће разговарати са људима из истраживачких института, у болницама, на пијацама повезаним са првом појавом вируса корона.

Њихова истраживања ослањаће се на доказе кинеских званичника. Истраживање на терену услиједило је послије вишемесечних преговора између СЗО и Пекинга.

Професор Дејл Фишер, председавајући специјалног тима СЗО, рекао је Би-Би-Сију како се нада да ће свијет ово гледати као научну посету.

- Овде се не ради о политици или да некога окривимо, већ да се дође до сржи ствари једног научног питања - рекао је Фишер.

Он је додао да већина научника верује да је овај вирус дело природе.

Холандски вирусолог и члан тима Марион Копманс рекла је у интервјуу за Си-Ен-Ен да су очи света усмерене на овај истраживачки рад.

Група сачињена од 13 експерата допутовала је у Вухан 14. јануара и данас је окончала двоседмични карантин. За време боравка у карантину чланови тима су били у контакту са кинеским научницима.

Вирус корона први пут је детектован у Вухану крајем 2019. године, али Пекинг тврди да је могуће да не потиче баш из Кине.

Првобитно се веровало да је вирус потекао са пијаце у Вухану на којој се продају егзотичне животиње за исхрану. Верује се да је овде вирус "скочио" са животиња на људе, преноси Би-Би-Си.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)