БАЈДЕН ПОТПИСАО УКАЗЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА: Нафтне компаније упозоравају да ће ти потези скупо коштати САД

Танјуг

27. 01. 2021. у 21:46

БАЈДЕН ПОТПИСАО УКАЗЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА: Нафтне компаније упозоравају да ће ти потези скупо коштати САД

Фото: ЕПА

АМЕРИЧКИ председник Џо Бајден потписао је данас пакет извршних налога за борбу против климатски промена, међу којима је паузирање нових нафтних и гасних закупа на савезном земљишту и смањивање субвенција за фосилна горива.

Наредбе које је потписао мапирају правац за агенду у борби против климатских промена и представљају заокрет у односу на политику његовог претходника Доналда Трампа, који је тежио да максимално повећа производњу нафте, гаса и угља укидањем прописа и ублажавањем мера за заштиту животне средине, наводи Ројтерс.

- Мислим да смо већ превише дуго чекали да се позабавимо климатском кризом- рекао је Бајден на церемонији у Белој кући, наводећи да су претње од интензивирања олуја, пожара и суша, са којима се САД суочавају, повезане са климатским променама.

Он је рекао да ће се, изградња модерне и отпорне климатске инфраструктуре и чисте енергетске будућности, за САД створити милиона добро плаћених послова.

Бајденове планове поздравили су међународни партнери и климатски активисти, али су највеће нафтне компаније упозориле да ће ти потези коштати САД милионе послова и милијарде долара прихода у време када је америчка економија већ погођена пандемијом корона вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)