СТРУЧЊАК СА ФАКУЛТЕТА ЗА ИМУНОЛОГИЈУ ОТКРИО: Једна вакцина може бити посебно ефикасна у заштити од новог соја корона вируса

Novosti online

27. 01. 2021. у 18:22

СТРУЧЊАК СА ФАКУЛТЕТА ЗА ИМУНОЛОГИЈУ ОТКРИО:  Једна вакцина може бити посебно ефикасна у заштити од новог соја корона вируса

Фото: АП

КИНЕСКА вакцина која користи "мртву" верзију вируса ефикаснија је у борби против нових сојева корона вируса, сматрају научници.

Такве вакцине, укључујући Синофармову, користе "мртву" верзију вируса и нуде заштиту на више подручја.

То значи да могу боље да се боре против различитих мутација корона вируса, пренео је часопис "Нешенал" на енглеском језику који излази у Абу Дабију.

Професор биохемије на Факултету за биохемију и имунологију на Тринити колеџу у Даблину Лук О'Нил изјавио је да због тога што се инактивиране вакцине заснивају на целом вирусу, имунолошки систем може имати "много више оружја за борбу".

До сада је одобрено неколико вакцина против корона вируса.

Већина, укључујући Фајзер-БиоНТекову, Модернину, Окфорд-АстраЗенекину и руски Спутник В циљају протеин на површини корона вируса, односно шиљак који вирус користи за улазак у ћелије.

Варијанте корона вируса које су се појавиле последњих месеци у Великој Британији, Јужној Африци и Бразилу, укључују бројне мутације шиљка, за које стручњаци кажу да могу учинити вакцине мање ефикасним.

- Вакцине са целим вирусом вероватно ће деловати против било које варијанте - сматра стручњак са Факултета за биохемију и имунологију на Тринити колеџу у Даблину

- Остале вакцине су само за борбу против површинског дела протеина, па ако вирус мутира, вакцина можда неће функционисати - рекао је професор О''Нил за "Нешенал".

Према његовим речима, вакцине са целим вирусом вероватно ће деловати против било које варијанте.

О'Нил је рекао да још није јасно колико ће вакцине које циљају на шиљак бити ефикасне против нових варијанти и додао да постоје знакови да би Фајзерова вакцина могла да створи антитела против британске верзије.

Током викенда водећи амерички стручњак за заразне болести Ентони Фаучи упозорио је да Фајзерова вакцина и друге вакцине можда неће бити толико ефикасне у заштити од нових варијанти вируса.

То је веома забрињавајуће, јер се верује да је нова варијанта, која се појавила у Великој Британији и Јужној Африци заразнија и да може да има већу стопу смртности.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)