СВЕ МОЖЕ, СЕМ НОВИХ ИЗБОРА: Неизвесно стање у Италији после пада владе - Конте потценио многе препреке

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

27. 01. 2021. у 17:41

СВЕ МОЖЕ, СЕМ НОВИХ ИЗБОРА: Неизвесно стање у Италији после пада владе - Конте потценио многе препреке

Фото: ЕПА

ИТАЛИЈАНСКИ премијер Ђузепе Конте подносећи оставку, у нади да ће остварити услове за поновног мандатара нове проширене Владе, наилази од самог почетка на препреке које изгледају несавладиве због одбијања услова могућних савезника који би помогли да опстане садашња владина већина.

Након јучерашње оставке Владе Ђузепеa Контеa, предате председнику Републике Серђу Матарелију, сазване су консултације са лидерима парламентарних група, председником Сената и Посланичке скупштине, а које почињу данас поподне и трају неколико дана. Премијер је у потрази за новим савезницима, али наилази на препреке које може да савлада само ако прихвати руку партије „Италија Вива“ и њеног лидера Матеа Ренција који је и изазвао кризу Владе, што Конте за сада одбија.

Иако је званично формирана Европеистичка група под именом „Демократски центар“ (италијани бирани у свету) на томе се стало, а за гласове у Сенату садашњој Влади потребно је између 12 и 15 нових савезника.

Колико ће времена после консулатција требати председнику Републике како би се одлучио за једну од могућних опција за исход кризе италијанске Владе не зна се. Он је најавио да не сме да се губи време, јер се Италија налази у здравственој и економској кризи, на прагу финансијског колапса, а сада и институционалног.

За сада могућне опције: Конте да буде премијер трећи пут, ако добије поверење мандатара од председника Републике. Друга опција је да неко други буде мандатар за састав нове проширене Владе, а трећа је превремени избори - на чему инсистира Десни центар и који заговара само ту опцију.

Главна препрека за опстанак Контеове Владе је његово „никада више“ партији „Италија Вива“ и њеном лидеру Матеу Ренцију, што је изговорено у подношењу извештаја о кризи Владе у Сенату, али се испоставило да магућни чаробни штапић за опстанак Владе управо држи њен лидер Ренци са својим гласовима. И није крај, стижу гласови из „Ренцијевог бункера“ да жели да се врати у Владу али не на челу са Контеом већ са неким другим премијером.

Из Брисела будно осматрају шта се дешава у Италији. Од лидера ЕУ стиже прецизан став: „ Нова Влада са Контеом или без Контеа, само не совранисти“ (циљајући понајвише на Матеа Салвинија и “Лигу“ као и на Ђорђиа Мелонија, лидера „Италијанске браће“), очигледно не нови избори, јер би Десни центар могао да преузме власт.

Зна се да гласање увек доноси неизвестан исход, по Бриселу опасан, посебно сада у пуном јеку пандемије, са разочараним грађанима и гласачима, у тешкој националној кризи у сваком погледу.

Уз Контеа је читава владина већина, на првом месту им је Италија и њена будућност, али и њихова будућност. Наиме, превремени избори би за садашње парламентарце значили губитак од 300.000 евра плате наредне две и по године, а рачунали су на мандат знајући да многи никада више не би задобили место у Парламенту, с обзиром на већ изгласано кресање броја парламентараца за једну трећину у новој извршној власти.

Када је тако неизвесна будућност боље се држати садашњости „или Конте или смрт“, или „неки други Конте, али садашња а проширена Влада“ – само не превремени избори, то су гласови из палате председника Владе у Риму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)