НОВИ ДАХ "НОВОГ СТАРТА": Договор о офанзивном наоружању потписан 2010. године највероватније ће бити продужен

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

26. 01. 2021. у 23:51

НОВИ ДАХ НОВОГ СТАРТА: Договор о офанзивном наоружању потписан 2010. године највероватније ће бити продужен

Архива

РУСКИ и амерички експерти почели су интензивно да раде на припреми продужења Договора о смањењу офанзивног наоружања ("Нови СТАРТ") који су 2010. године потписали у Прагу председници Дмитриј Медведев и Барак Обама.

Ову вест је потврдила представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. Договор Москве и Вашингтона би требало да буде продужен на пет година.

Ново је то што сада Американци више не инсистирају да је услов продужења тог договора да га потпишу и Кинези који повећавају свој атомски арсенал. Очигледно је да је нови амерички председник Џо Бајден схватио да Кинезе нико не може да натера да они себе ограниче у повећању атомског арсенала, па су одлучили да продуже уговор са Русијом који је на обострану корист. Иначе, тренутни уговор истиче већ за неколико дана, 5. фебруара.

О продужењу Договора 25. јануара су разговарали телефоном секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев и помоћник председника САД за националну безбедност Џек Саливан. Бајден је и пре ступања на дужност изјављивао да није против продужења тог договора под условом да он не штети Америци.

Овај договор је једини који се тиче офанзивног оружја. Његово продужење подржава и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг који објашњава да би било лоше да нема ограничења броја атомских глава. Столтенберг такође мисли, баш као и Американци, да би у будућности том договору требало да се прикључе Кинези. Мада, у Пекингу истичу да САД и Русија и даље имају знатно већи број ракета и атомских глава, па због тога и не намеравају да се придружују договору.

Договор потписан 2010. предвиђао је да се смањи стратешко наоружање и да не прелази 700 интерконтиненталних балистичких ракета на земљи, подморницама и бомбардерима, а да број атомских бојевих глава не прелази 1.550.

Бивши амерички председник Доналд Трамп није хтео да продужи тај договор до 2030. године, ако се њему не прикључи Кина, али није тражио да се договору придруже Велика Британија и Француска.

Трамп ће бити запамћен и по томе што је у августу 2019. изашао из Договора о ракетама средњег и малог домета који је био на снази од јуна 1988. и који је обавезивао САД и тадашњи СССР да униште ракете домета од 500 до 1.500 километара као и оне домета до 5.500 километара. Американци су као разлог напуштања тог договора наводили да су Руси правили ракету за системе "Искандер" која је забрањена договором из 1988.

Осим тога, Трамп је у новембру 2020. изашао из Договора о отвореном небу који је потписало 30 држава. Тај договор је подразумевао могућност да се из авиона контролишу војни објекте на територији других земаља. Американци су били незадовољни што им је Русија ограничила домет летова у Калињинградској области за време великих војних вежби.

РУСКА ДУМА ЋЕ БРЗО РЕАГОВАТИ

ПРЕДСЕДНИК Комитета за међународне послове руског парламента Леонид Слуцки истиче да је добро да се Договор продужи у садашњем облику без допунских условљавања. Ако се у Москви и Вашингтону сагласе да га продуже, руска Дума ће га брзо ратификовати. И председник Комитета за међународне односе у Савету федерације Константин Косачов верује да се тај важан документ може продужити на пет наредних година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)