ЕВРОПА ТРАЖИ "СВОЈЕ" ДОЗЕ: Упозорење председнице Европске комисије произвођачима вакцине против ковида

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

26. 01. 2021. у 22:15

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен упозорила је јуче произвођаче вакцина против ковида да морају да испоштују преузете обавезе.

ЕВРОПА ТРАЖИ СВОЈЕ ДОЗЕ: Упозорење председнице Европске комисије произвођачима вакцине против ковида

Фото Танјуг-АП

- Европа је инвестирала милијарде да би се развиле прве вакцине и створило истинско заједнично светско добро. Сада фирме морају да испуне обећања - истакла је шефица европске извршне власти, док се Европа и свет суочавају са смањеном испоруком наручених доза, јер су лабораторије, очигледно, у трци за уносним уговорима прецениле сопствене могућности.

Истовремено, настављају да круже многобројне контрадикторности око вакцина, а томе су допринеле и последње вести да би ефикасност цепива у случају нових варијанти могла да опадне и до 40 одсто. Председник француског Научног савета Жан-Франсоа Делфреси је истакао да се с тим у вези ослонио на истраживање америчког имунолога Мајкла Насенцвајга. Испоставило се, међутим, да се то односи на мали број људи, испитивањем "ин витро" и то на секвенцама вируса, док би општа заштита требало да буде задовољавајућа. Ипак, ништа се још поуздано у том смислу не зна.

Да би умирила тржиште, "Модерна" је одмах изашла с поруком да вакцине ове лабораторије "штите против до сада откривених варијанти". Међутим, и сами су допринели контрадикцијама, поруком да ће радити на томе да још повећају заштиту против мутираних верзија. Другим речима, ефикасно цепиво ће учинити још ефикаснијим.

Неки грађани сада постављају питање да ли да се одмах вакцинишу, или да чекају "обновљене" верзије. "Фајзер" је, иначе, одавно ставио до знања да је њихово цепиво ефикасно и против британског соја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)