ОХРАБРУЈУЋИ ПОДАЦИ ИМУНИЗАЦИЈЕ ФАЈЗЕРОВОМ ВАКЦИНОМ: У Израелу незнатан проценат заразе после вакцинације

Ј.Ж.С.

26. 01. 2021. у 12:10

Прелиминарни подаци које је објавила друга водећа израелска осигуравајућа агенција, показују да се мање од 0,01 одсто, односно само 20 особа од 128.600 оних које су примиле обе дозе Фајзерове вакцине после нешто више од недељу дана заразило коронавирусом.

ОХРАБРУЈУЋИ ПОДАЦИ ИМУНИЗАЦИЈЕ ФАЈЗЕРОВОМ ВАКЦИНОМ: У Израелу незнатан проценат заразе после вакцинације

Фото: Н.К.

Израел је тренутно међу светским лидерима када је у питању брза кампања вакцинације против коронавируса. Грађани су прве дозе цепива почели да примају већ 19. децембра.

Израелци Фајзеру сваке недеље шаљу податке о кампањи имунизације становништва, у складу са споразумом о сарадњи који би могао да помогне осталим земљама. Стручњаци тврде да када је реч о прелиминарним подацима да су бројеви охрабрујући.

Од 20 заражених особа половина их је боловала од хроничних болести. Сви су показивали тек благе симптоме, попут главобоље, кашља, опште слабости и умора, али нико од није хоспитализован нити је имао температуру вишу од 38,5. Већина је тестирана на ковид-19 због контакта с особом код које је потврђена зараза.

Од око девет милиона становника, више од 2,6 милиона Израелаца досад је примило прву дозу вакцине, а око 1,2 је добило обе.      

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)