БАЈДЕН ПРОГОВОРИО О РУСИЈИ: "Без проблема ћу покретати тешка питања - ево шта је кључно за наш однос!"

Новости онлајн

26. 01. 2021. у 09:25

БАЈДЕН ПРОГОВОРИО О РУСИЈИ: Без проблема ћу покретати тешка питања - ево шта је кључно за наш однос!

Фото: ЕПА

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе једнако су усмерене на проширење Споразума о стратешком офанзивном наоружању и на покретање проблематичних питања са Русијом, изјавио је амерички председник Џо Бајден.

- Можемо да радимо у обостраном интересу наших земаља, на новом Споразуму о стратешком наоружању и истовремено јасно ставимо до знања Русији да смо веома забринути због њиховог понашања, било да је то (руски блогер Алексеј) Наваљни, било да се ради о (хакерском нападу преко софтвера) ‘Солар виндс’ или извештајима о новчаним наградама за главе Американаца у Авганистану - одговорио је Бајден новинарима на питање да ли ситуација са Наваљним може да разруши продужење Споразума о стратешком офанзивном наоружању који истиче у фебруару.

Бајден је додао и да је од министарстава затражио да му доставе извештаје о свим проблематичним питањима са Москвом.

- Без оклевања ћу покретати проблематична питања са Русијом - закључио је он.

Русија је раније више пута негирала све оптужбе.

Руски опозиционар Алексеј Наваљни вратио се са лечења из Немачке у Русију и ухапшен је на аеродрому Шереметјево у Москви. Одређен му је притвор од 30 дана где ће чекати рочиште на којем ће бити одлучено да ли ће му условна казна бити замењена казном затвора. Рочиште је заказано за 29. јануар.

Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања је споразум између Русије и Сједињених Америчких Држава о обостраном смањењу арсенала распоређеног стратешког нуклеарног наоружања. На снази је до 5. фебруара 2021.

У октобру 2020. године Бела кућа је саопштила да неће прихватити предлог Русије о продужењу Споразума на годину дана без икаквих услова. САД су предлагале да се Споразум продужи под условом да стране замрзну свој нуклеарни арсенал. Председник Русије Владимир Путин предложио је октобра прошле године да се овај Споразум продужи на годину дана без икаквих предуслова.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ja sam

26.01.2021. 10:03

Овај метузалем са испегланим челом је толико матор да вероватно не зна ни који је датум, а камоли о чему прича. Дали му да ишчита неки текст, добро је да слова још разазнаје.