НАСЛЕДНИК МЕРКЕЛОВЕ ПРОГОВОРИО О РУСИЈИ: Берлин по кључном питању стоји уз Москву - то се не доводи у питање

Новости онлине

25. 01. 2021. у 17:44

НАСЛЕДНИК МЕРКЕЛОВЕ ПРОГОВОРИО О РУСИЈИ: Берлин по кључном питању стоји уз Москву - то се не доводи у питање

Фото: ЕПА

НОВИ лидер немачке Хришћанско-демократске уније Армин Лашет позвао је руске власти да ослободе опозиционара Алексеја Наваљног и истовремено потврдио своју позицију о "Северном току 2" – да подржава званичан став Берлина.

- На президијуму смо разговарали и о хапшењу Наваљног. Подржавамо став федералне владе који се залаже за моментално ослобођење руског блогера. Не треба Наваљни да буде у затвору, већ криминалци који су извршили атентат на њега. Очекујемо потпуну истрагу о томе ко су били ти криминалци и да ће бити стављени иза решетака - рекао је Лашет након заседања президијума у понедељак.

Одговарајући на питање на конференцији за штампу да ли намерава да преиспита свој став у контексту хапшења Наваљног и сталног америчког притиска, наследник Ангеле Меркел је одговорио одрично.

- Не. Снабдевање Немачке енергијом је важно питање на које мора да се одговори. Американци имају свој став, он је одавно јасан и не зависи од републиканаца или демократа. Али мој став је јасан - изјавио је Лашет.

Према његовим речима, Немачка сарађује са Русијом у области науке и у економији.

- Већ 50 година смо се снабдевали енергентима из Русије, то се одвијало чак и током најтежих времена у доба Хладног рата. Сматрам да је неопходан прецизан став у вези ствари које се тичу наших вредности – већ сам поменуо случај Наваљног. Али без обзира на то, треба тражити области у којима може да се сарађује. Париски споразум о заштити климе ће без Русије имати дупло мањи ефекат, јер је то једна од области у којој би требало да међусобно сарађујемо како би пронашли добра решења - додао је он.

Истовремено, премијерка немачке савезне државе Меклебург-Предња Померанија, којом би требало да прође „Северни ток 2“, Мануела Швезиг изјавила је за „Берихт аус Берлин“ да критичари пројекта не могу да користе ситуацију са привођењем Наваљног и протестима у Русији за заустављање његове реализације.

- Они, који су од самог почетка били против пројекта гасовода, не могу сада да искористе ситуацију како би зауставили реализацију пројекта, јер је важно да Немачка настави дијалог са Русијом, посебно у овим тешким временима. И већина људи у мојој држави дели моје мишљење - истакла је премијерка.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

vladimir

26.01.2021. 13:34

Gospodine Armel ( Merkel), red bih bio da se prvo upoznate sa biografijom i nedelima Nevaljnog. A ona kaže da je Nevaljni bio lopov, mafijaš, kriminalac i robijaš. Opljačkao svoju firmu "Kirvoles" za pola miliona dolara za koju je osuđen na 5 god zatvora 2014.god. On i njegov brat Oleg u istom postupku zbog pronevere Francuske kozmetičke kuće "Iv Roše" su osuđeni: Nevaljni uslovno a njegov brat Oleg dobio tri godine robije. Zbog nepoštivanja uslovne kazne u svakoj normalnoj državi bi bio uhapšen. Ovo govori o EU da štiti kriminalce, a ovo je po prirodi politički pritisak. Sram vas bilo i EU.