ИМАЛА САМ САМО 6 ГОДИНА, РОДИТЕЉИ МИ НИСУ ВЕРОВАЛИ: Језиве приче жртава доктора монструма који је обљубио више од 260 жена (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

25. 01. 2021. у 12:55

ИМАЛА САМ САМО 6 ГОДИНА, РОДИТЕЉИ МИ НИСУ ВЕРОВАЛИ: Језиве приче жртава доктора монструма који је обљубио више од 260 жена (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: ЕПА

ЛЕРИ Насар, бивши доктор из Мичигена и репрезентације САД у гимнастици (УСАГ), осуђен је 24. јануара 2018. године на минимум 40, а највише 175 година затвора због сексуалног напада. Он је чак 20 година на страшне начине сексуално злостављао девојчице које су биле у националној селекцији, а жртава је било преко 260.

Насар је проглашен кривим јер је користио свој положај у спортској медицини како би злостављао стотине жена и девојчица у једном од најзначајнијих случајева који су проистекли из покрета #МеТоо.

Скандал не само да је довео до његовог затварања, највероватније до краја живота, већ и до критике институција које нису приметиле и одговориле на његово понашање.

Ужасавајућа открића злостављања довела су до тога да председник државе Мичиген и цео одбор УСАГ поднесу оставке, док су особе које су оптужиле Насара, а којих има преко 260, добиле награду за храброст Артур Еш.

Насар је почео да се бави спортском медицином док је још био млад, док је као тренер за амерички национални гимнастички тим почео да ради 1986. године.

Касније је докторирао из остеопатије и наставио да ради на школском медицинском факултету, као и на ранчу Кароли, тренинг центру америчког гимнастичког тима у Тексасу.

Тамо је сексуално напао гимнастичарку Меги Николс током медицинског прегледа за време тренинг кампа националног тима 2015. године. Након што је тренер чуо да Николс и друге гимнастичарке причају о његовим прегледима, пријавио је доктора УСАГ-у. УСАГ је обавестио ФБИ али није одмах преузео акције против Насара нити је обавестио његов факултет.

Касније те године УСАГ је прекинуо везе са Насаром, а годину дана касније, у септембру 2016. године Индианаполис Стар је пренео вест да су га још две гимнастичарке оптужиле за сексуално злостављање, што је довело до његовог отказа у Мичигену.

У новембру је Насар оптужен за вишеструко злостављање неидентификованог детета, почев од 1998. године када је дете имало шест година.

Отада су се оптужбе само низале. Још три атлетичарке изашле су у јавност са оптужбама 2017. у емисији "60 минутес", називајући кампове за тренирање репрезентације "емоционално насилним окружењем". Иступиле су многе девојке и жене дајући интервјуе или користећи #МеТоо на Твитеру.

Међу њима биле су и девојке које су освојиле злато на Олимпијским играма у Рију 2016. године: Мекајла Маруни, Ели Рајсман и Симон Бајлс.

Преко 260 жена оптужило је Насара за злостављање, у многим случајевима радило се о малолетницама. Током претреса ФБИ је пронашао више од 37.000 фотографије дечје порнографије у власништву доктора, за шта је он признао кривицу у јулу 2017.

На суђењу су данима говориле његове жртве. Насар се изјаснио кривим за вишеструке наводе на суду у Мичигену, добивши казну од 40 до 175 година затвора, али ц́е прво издржати казну од 60 година у савезном затвору због поседовања дечје порнографије.

Извештај из 2019. године закључио је да су се УСАГ, универзитет, Амерички олимпијски комитет, па чак и ФБИ "вукли", омогуц́авајуц́и Насару да и даље виђа пацијенте док полако истражују и координирају свој одговор, што је довело до негодовања јавности.

Универзитет је постигао нагодбу од 500 милиона долара са његовим жртвама, највец́у икад нагодбу те врсте, а бивша председница Лоу Ана Симон суочена је са тешким оптужбама због лагања или обмањивања закона у вези са својим сазнањима о оптужбама против Насара.

У децембру прошле године жалбени суд је саопштио да Насар неће моц́и да промени казну од 175 година затвора, утврдивши да је осрамоц́ени олимпијски лекар добио поштену погодбу, иако је судија у његовом случају све време давао "потпуно непримерене" примедбе.

Током суђења судија Роузмери Аквилина давала је непримерене коментаре на његов рачун, а који су постали вирални на друштвеним мрежама. Рекла је да му је потписала "смртну пресуду", назвала га је "монструмом" и отворено размишљала о томе да је он сексуално злостављан.

- Ви, господине, не заслужујете да икада више изађете из затвора. Овим женама не можете вратити детињство и младост, њихову невиност. Били сте подли, прорачунати, прецизни манипулатор - рекла је судија Аквилина.

Ово су само неке од исповести његових жртава којима је уништио животе:

"Пипао ме је док ми је било само 6"

До сада се у списима водила као жртва ЗА. Захваљујући њеној пријави и сведочењу, Насар је коначно ухапшен и процесуиран.

- Први пут ме је злостављао када сам имала само 6 година. Ни сви зубићи нису ми испали када се први пут скинуо и мастурбирао предамном. Нисам била гимнастичарка већ су се наше породице дружиле. Знао је да ме сексуално малтретира и док су сви у кући, онако кришом. Када сам са 12 година родитељима испричала да је свој пенис у ерекцији трљао о моја стопала, он је све негирао. Уместо да ме подрже, родитељи ми нису веровали и тражили су да му се извињавам. Натерао ме је да брзо одрастем - рекла је Кајл Стивенс а онда се у судници окренула ка Насару.

- Па, Лери, ево ме. Не да неком испричам своју причу, већ свима. Вероватно си до сада скапирао да мале девојчице не остају заувек мале. Оне се враћају јаке како би уништиле твој свет.

"Како да га пријавим кад су га називали богом?"

Кери Хоган, бивша играчица софтбола на Универзитету Мичиген, где је Насар био запослен, имала је ту "привилегију" да је он лечи.

Успешно лечење играчицама би доносило напредак у каријери и статус репрезентативки.

- У свету америчке гимнастике називали су га богом. Био је најбољи доктор. Све што је радио, радио је перфидно. Да немам никакву основу да га пријавим. Шале, додири, све је било прорачунато - рекла је Хоганова а онда је повикала на Насара:

- Гледај ме, гњидо. Издржи овај поглед!

"Завлачио је прсте у мене и говорио да ће ми то отклонити болове у леђима"

Мекајла Маруни, освајачица злата на Олимпијским играма у Лондону 2012, такође је открила шокантне детаље.

- Када сам имала 15 година, почели су проблеми са боловима леђима. У једном тренутку су ме леђа баш заболела, а он ме је одвео у свлачионицу, затворио врата и навукао завесе. Мислим сам да је то помало чудно, али сам била уверена да ће све бити у реду. Помислила сам да, просто, неће да узнемирава друге девојке, а и веровала сам. Али, онда је почео да ме дира на местима за која сам мислила да то не би требало да ради. Није имао рукавице, није ми говорио шта ради, гурнуо је прсте... Никога није било у свлачионици, а ја сам прихватила тај његов поступак јер су ми старији говорили да је он најбољи доктор ког имамо и да може да ме ослободи бола. Он му је овај 'третман' урадио небројано пута. Не само да ми је Лери Насар био доктор, сматрала сам га пријатељем. На Фејсбуку би ми слао комплименте, како сам 'дивно изгледала', и то много пута. Али, имала сам само 15 година и мислила сам да је, једноставно, пристојан према мени. Сада верујем да је све то био део једног другачијег процеса - рекла је Марунијева, која је после завршетка спортске каријере отпочела музичку.

Она је истакла да је све пријавила Гимнастичком савезу САД када је, док се поверавала другарици, то чуо један од тренера, који јој је рекао да то одмах каже надлежнима.

- Касније сам сазнала да је Универзитет Мичиген стејт игнорисао жалбе на Насара, од стране других девојака, и то пре 20 година, да је потом био део њихове истраге 2014, али никада то нису рекли Гимнастичком савезу САД. Да јесу, можда никада не бих упознала Лерија Насара и никада не бих била злостављана од стране тог човека. Ипак, кроз све што ми се десило, одржала ме је вера у Бога. Хтела бих да кажем свима да сам добро. Снажна вера ми је помогла да ово пребродим, али... то је и даље један процес. Трудићу се и даље да помогнем, колико сам у могућности, младим спортистима, који имају исте велике снове као што су били моји, охрабриваћу их да изађу у јавност и пријаве све што сматрају да није у реду - поручила је 2018. године олимпијска шампионка Мекајла Маруни.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)