"АМЕРИКАНЦЕ ЋЕМО ПРЕТВОРИТИ У ПЕПЕО!" Нова оружана група осваја Блиски исток, опаснија и од Исламске државе! (ФОТО)

Novosti online

24. 01. 2021. у 18:39

АМЕРИКАНЦЕ ЋЕМО ПРЕТВОРИТИ У ПЕПЕО! Нова оружана група осваја Блиски исток, опаснија и од Исламске државе! (ФОТО)

Фото: ЕПА

ИСЛАМСКИ отпор у Ираку "Асхаб ал-Кахф" обећао је да ће напасти конвоје са посадом Коалиције предвођене САД у северном ирачком региону.

У краткој изјави, проиранска шиитска оружана група, која је стајала иза таласа напада на конвоје снабдевања Коалиције, запретила је нападима на конвоје који су превозили америчке трупе у провинцијама Киркук, Саладин и Нинива.

- Ако се амерички војни конвој, а не мислимо на конвоје логистичке подршке, већ војни конвоји с америчком војском, креће Нинивом, Саладином или Киркуком, ми ћемо то претворити у пепео - објава је објављена 22. јануара.

"Асхаб ал-Кахф", који се први пут појавио у августу 2019. године, почео је да покреће нападе на Коалицију предвођену САД-ом у Ираку након атентата на заменика команданта Народних мобилизационих јединица Абу Махдија ал-Мухандиса и команданта иранских снага "Кудс" генерал-мајора Касема Сулејманија прошле године.

Ћелије групе напале су пет конвоја који су 23. јануара превозили залихе и опрему за Коалицију предвођену САД-ом у различитим деловима Ирака, и тада су наводно повређени припадници шпанске службе.

Дана 23. јануара, база Викторија била је на мети неколико ракета у близини међународног аеродрома у Багдаду. Дана 22. јануара, логистички конвој америчке војске био је на мети напада ИЕД у подручју Насерија. Истог дана, логистички конвоји америчке војске били су на мети напада ИЕД у подручју Абу Граиба, Диванија и Бабила.

Сваки напад на америчке трупе у Ираку може довести до озбиљне војне ескалације. САД су недавно обзнаниле да ће војно одговорити на сваки напад који би наштетио припадницима њихове службе.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)