ОТКРИВЕНО КАКО ЈЕ ДЕВОЈЧИЦА (10) УМРЛА ЗБОГ ТИКТОКА: Цела Италија у шоку, родитељи очајни, ништа нису наслућивали

Танјуг

24. 01. 2021. у 10:35

ОТКРИВЕНО КАКО ЈЕ ДЕВОЈЧИЦА (10) УМРЛА ЗБОГ ТИКТОКА: Цела Италија у шоку, родитељи очајни, ништа нису наслућивали

Фото: Танјуг/АП

УКОЛИКО ТикТок не може са сигурношћу да провери старост свог корисника или кориснице, мора га блокирати најкасније до 15. фебруара 2021. године - то је најновија одлука Канцеларије за заштиту података у Риму.

ТикТок за своје кориснике прописује минималну старост од 13 година, али компанија није спречила да налог направи девојчица од 10 година, нагласили су из Канцеларије.

За смрт десетогодишње девојчице из Палерма на Сицилији, која је учествовала у изазову "Блекаут челинџ" на ТикТоку, сазнало се само неколико сати пре овог саопштења и одлуке. Изазов је био: што дуже остати без ваздуха.

Мала Антонела закључала се у среду у купатило и снимала се телефоном док је појас бадемантила стезала око врата. Њена петогодишња сестра пронашла ју је у бесвесном стању.

Десетогодишњакиња је одмах пребачена у дечију болницу "Ди Кристина", али већ је било касно. Лекари су се борили за њен живот, али након неког времена установили су смрт. Јавно тужилаштво у Палерму покренуло је истрагу због подстицања на самоубиство.

Антонелини родитељи рекли су за лист "Ла Република" да нису знали о чему се ради, те да им је друга сестра десетогодишњакиња рекла да се Антонела играла "игру гушења".

- Нисмо имали појма о томе - рекао је отац.

Претпоставио је да његова кћерка гледа плесне кореографије и друге видео записе на Тиктоку:

- Моја ћерка, моја мала Антонела умрла је од опасне игре на Тиктоку: како да се носим с тим?

Градоначелник Палерма Леолука Орландо написао је на Фејсбуку да су он и вероватно и цео град "у шоку".

- Сада је касно за дискусију о односу деце и младих према друштвеним мрежама - "посебно у време пандемије, која нас је још више гурнула у дигиталну комуникацију - рекао је он. 

Власти ове чланице ЕУ су такође нагласиле да на ТикТоку "недостаје довољно пажње за заштиту малолетника", те су осудили лакоћу с којом се деца могу пријавити на апликацију. ТикТок, који у Европи има око 100 милиона корисника, објавио је изјаву о трагичном инциденту.

- Сигурност заједнице Тиктока је наш главни приоритет. Спремни смо у сваком тренутку на сарадњу с властима у вези истраге о Антонелиној смрти - уверава кинеска видео-платформа.

Платформа која је врло популарна међу тинејџерима широм света у власништву је кинеске компаније БајтДенс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)