СЕДАМ МИЛИОНА СМРТИ ОД ЗАГАЂЕЊА ВАЗДУХА: Лечење кошта Европу 166 милијарди евра годишње

Б.Б.

23. 01. 2021. у 13:32

ЗАГАЂЕЊЕ ваздуха, као узрок смрти, сваке године однесе око седам милиона живота, показују подаци Уједињених нација. Због драматичног броја прераних смрти, ова организација се залаже да се тај ризик третира као питање људских права.

СЕДАМ МИЛИОНА СМРТИ ОД ЗАГАЂЕЊА ВАЗДУХА: Лечење кошта Европу 166 милијарди евра годишње

Фото: Танјуг

У стручном часопису "The Lancet Planetary Health", недавно је објављена је студија о загађености, којом је обухваћено више од 800 градова. Анализиран је ризик од изложености - азотдиоксиду, отровном плину и ситним честицама које могу укључивати дим, прашину и пепео.

Мадрид је на врху по контаминације ваздуха азот-диоксидом, а до седам одсто свих природних смрти у овом граду је узоковано тим загађивачем. Следе Антверпен у Белгији, Торино, Париз и Милано. Градови у италијанској долини По, јужној Пољској и источној Чешкој, имају највећи ризик од смрти од ситних честица, које долазе из ширег спектра активности, укључујући индустрију и грејање у домаћинствима. Најмањи проценат смртности од азот-диоксида и ситних честица, је на Исланду, у Норвешкој и Шведској, а међу њима се нашла и Пула.
Загађење ваздуха кошта Европу 166 милијарди евра годишње, наводи се у извештају организације "CE Delft" урађеном за Европску алијансу за јавно здравство. Студија упоређује трошкове повезане с лечењем, смањењем животног века и болестима попут тешког хроничног бронхитиса. На првом месту је Лондон са трошковима од 11.4 милијарде евра), испред Букурешта и Берлина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)