150 РУСКИХ НАУЧНИКА СА ПОРОДИЦАМА ЖИВИ НАДОМАК МОСКВЕ: Погледајте како се производи и чува руска вакцина "Спутњик Ве" (ВИДЕО)

Новости онлајн

22. 01. 2021. у 17:09

БИЛО би то сасвим обично насеље надомак Москве да у њему не живи 150 научника са породицама. До посла не путују јер је у њиховим дворишту центар за истраживање и развој лекова једне од водећих руских фармацеутских компанија.

150 РУСКИХ НАУЧНИКА СА ПОРОДИЦАМА ЖИВИ НАДОМАК МОСКВЕ: Погледајте како се производи и чува руска вакцина Спутњик Ве (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Јутјуб/РТС

Десетак километара даље смештена је фабрика у којој су се до епидемије корона вируса производили само лекови. Од прошле године и вакцине “Спутњик Ве”.

- Процес прилагођавања новим производима обично траје две године, али ми смо успели да све завршимо за три месеца. Укључили смо наше најбоље специјалисте – 90 људи се бавило адаптацијом технике и дорађивањем технологије за тренутне потребе - истиче Данил Таљански, директор фармацеутске компаније “Генеријум”.

А било је потребно да се фабрика подели у шест санитарних зона. Направљена су постројења за пречишћавање ваздуха како би се обезбедили високи стандарди производње. Пречишћава се и вода за препарате, а потом чува на 90 степени. Готова вакцина чува се на минусу.

Минус 18 и ниже је температура на којој се у комори чува руска вакцина “Спутњик Ве”. Из погона фабрике од краја октобра до данас изашло је више од шест милиона доза, а обим производње свакодневно расте.

Ипак, недовољно за потребе Русије и земаља које би увозиле вакцину. Зато се размишља о преносу технологије у друге државе. На списку је и Србија.

- Постоји могућност, то је технологија која нама није непозната. У зависности од финансијских средстава и брзине којом будемо пренели технологију, моћи ћемо направити погоне и да започнемо производњу ове вакцине - наводи Вера Стоиљковић, директорка Института “Торлак”.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)