ВЕЛИКИ ПЛАН ПАРИЗА: Сви Французи ће бити вакцинисани до краја августа!

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

22. 01. 2021. у 14:19

ВЕЛИКИ ПЛАН ПАРИЗА: Сви Французи ће бити вакцинисани до краја августа!

Фото Танјуг-АП

ФРАНЦУСКА планира да до краја августа вакцинише све своје грађане. Министар здравља ове земље Оливије Веран је изнео план, према којем би до краја јануара требало да се вакцинише од 1,3 до 1,4 милиона грађана из приоритетне групе, што је, како је истакао, више од милион планираних. Приоритетна група броји око 6,5 милиона.

Ритам вакцинисања затим подразумева 4 милиона вакцинисаних до краја фебруара, 9 милиона у марту, 20 милиона до краја априла, 30 милиона до краја маја, 43 милиона са завршетком јуна, 57 милиона у јулу и 70 милиона крајем августа.

Француска, иначе, има 67 милиона становника. Министар није објаснио ни то како намерава да приволи целу нацију на пелцовање, када, према испитивањима јавног мњења, вакцину тренутно подржава тек нешто више од половине испитаника.

Предвиђени ритам ће зависити од одобравања других вакцина, као што је цепиво "Астра зенека" које још нема дозволу, као и од редовног пристизања наручених доза.

Корона, иначе, и даље хвата залет. Према последњим подацима, у земљи је забележено 22.848 новооболелих. За један дан преминуло је 346 пацијената. У болницама је 49 пацијената више (укупно 25.735), док је на респираторе прикључено још 24 (укупно 2.876).

Страхује се од ширења британске варијанте. Део стручњака, због тога, предлаже што пре нови општи карантин и затварање школа, али власти, за сада, још не прибегавају овој мери. На снази је полицијски час од 18 сати до 6 ујутро.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)