НОШЕЊЕ МАСКИ ЈЕ ПАТРИОТСКИ ЧИН: Бајден није губио време, већ данас потписао више уредби за борбу против короне (ФОТО)

Тањуг

22. 01. 2021. у 00:40

НОШЕЊЕ МАСКИ ЈЕ ПАТРИОТСКИ ЧИН: Бајден није губио време, већ данас потписао више уредби за борбу против короне (ФОТО)

Фото: ЕПА

АМЕРИЧКИ председник Џозеф Бајден потписао је данас више извршних уредби за унапређење борбе против корона вируса.

Међу одлукама су убрзање вакцинације и увођење хитне промене закона која ће омогућити појачану производњу маски и лекова за лечење ковида-19.

Такође се успоставља Национални одбор за тестирање како би се повећао број тестираних грађана, као и Радна група за здравствену равноправност, која би требало да обезбеди „праведан“ одговор на пандемију, преносе амерички медији.

- До сада нисмо могли да се ослонимо на савезну владу, она није деловала хитно, са фокусом и координацијом која нам је потребна за борбу против пандемије, а онда смо платили цену - рекао је Бајден и додао да је Америка последњих недеља забележила између 3.000 и 4.000 умрлих сваког дана.

Он је поновио да ће ситуација бити много гора пре него што се побољша.

- Према подацима, 20 одсто смртних случајева широм света је у САД, иако наша земља чини само четири одсто светске популације - рекао је.

Америчка управа за заштиту на раду објавиће смернице за заштиту од инфекције коронавирусом и надгледаће њихову примену.

Поред већ најављеног правила о обавезном ношењу маски и одржавању дистанце у владиним зградама, маске постају обавезне на аеродромима и на многим ваздушним и железничким рутама.

Путници који улазе у САД мораће да имају негативан тест пре путовања, а по доласку ће морати у изолацију.

Бајден је рекао да је досадашња дистрибуција вакцине "била тужан неуспех" и најавио план од 100 милиона доза у првих сто дана на власти као "један од највећих оперативних изазова које је нација икада предузела".

Центри за вакцинацију биће отворени на стадионима и друштвеним центрима, а снажнија финансијска подршка биће пружена локалним канцеларијама за борбу против пандемије.

Циљ нове администрације је да у наредних сто дана поново отвори већину школа, а Бајден је наложио издавање смерница за безбедан повратак деце у школе и вртиће.

Такође се активира закон о производњи како би се убрзала производња заштитне опреме и залиха потребних за производњу вакцина.

У свом говору, Бајден је апеловао на Американце да следећих 99 дана носе маске.

- Ношење маски постало је нажалост страначко питање, али то је патриотски чин - рекао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)