ЧЛАНИЦЕ ЕУ ДОНЕЛЕ ОДЛУКУ: Ево шта ће бити са резултатима брзих тестова на корону

Тањуг

21. 01. 2021. у 20:32

ЧЛАНИЦЕ ЕУ ДОНЕЛЕ ОДЛУКУ: Ево шта ће бити са резултатима брзих тестова на корону

Фото Ж. Кнежевић

ЗЕМЉЕ чланице ЕУ сагласиле су се данас о јачању употребе брзих тестова на антиген и о узајамном признавању резултата теста на ковид-19, саопштено је из Савета ЕУ.

У Савету наводе да су употреба брзих тестова и узајамно признавање резултата тестова на ковид-19 широм ЕУ од суштунског значаја за ублажавању ширења вируса, као и да доприносе несметаном функционисању унутрашњег тржишта и да олакшавају прекограничног кретање и лечења.

- Кључне компоненте ове препоруке укључују валидацију и међусобно признавање брзих тестова антигена и РТ-ПЦР тестова међу државама чланицама, размену стандардизованог скупа података, израду заједничке листе брзих ковид-19 тестова за антиген и одређивање приоритета за употребу таквих тестова - наводи се у саопштењу Савета ЕУ.

Препорука такође укључује одредбе које се односе на изазове ''еволутивне пандемије” тј. да заједничка листа одговарајућих брзих тестова на ковид-19 треба да буде довољно флексибилна за додавање или уклањање оних тестова на чију ефикасност утичу мутације вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)