ЛИСИЦЕ ПОЛИТИЧАРУ, НОТАРИМА, ПРИВРЕДНИЦИМА: У Италији ухапшено 48 припадника калабријске мафије, заплењена имовина вредна 300 милиона евра

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

21. 01. 2021. у 19:05

ЛИСИЦЕ ПОЛИТИЧАРУ, НОТАРИМА, ПРИВРЕДНИЦИМА: У Италији ухапшено 48 припадника калабријске мафије, заплењена имовина вредна 300 милиона евра

Фото: ЕПА

НОЋАС И јутрос је на подучју целе Италије изведена операција хапшења калабријске мафије “Ндрангета”.

Ухапшено је 48 припадника тамошњег врха фамилија из Катанзара и провинције, који су раширили своје активности на читавој националној територији.

Операцију су предводили шеф Тужилаштва из Катанзара Никола Гратери и директор Истражне дирекције за антимафију из Рима (ДИА) Маурицио Валоне, уз сарадњу са Обласном дирекцијом за антимафију из Катанзара. Међу ухапшенима су привредници, људи из јавне администрације, припадници судства тзв. “беле крагне”, нотари, чак и један угледни политичар.

И већ је уследила заплена огромне количине добара Ндрангете и њених сарадника. Заплењена су предузећа, фирме, некретнине, аутомобили, заплењени су банкарски и поштански рачуни јер је примећена огромна количина противзаконитог кретања новца, свеукупно у вредности од око 300 милиона.

У операцији хапшења учествовало је 370 људи, међу њима 200 из ДИА и 170 припадника снага јавног реда: полиције, карабинијера, финансијске полиције са 4 полицијске јединице са псима и хеликоптерима. У затворском притвору је 13 особа, а 35 у кућном притвору.

На конференцији за штампу одржаној у седишту Апелационог суда у Катанзару говорили су тужилац Гратери и директор ДИА Валоне, како о овој акцији тако и о наредним које ће уследити. Јер “Ндрангета треба коначно да схвати да држава постоји и да је све јача”.

Ово је наставак операција чији је највећи учинак извођење на суд 325 оптужених у већ започетом макси процесу, 13 јануара у аули-бункеру у месту Ламеција Терме (провинција Катанзаро) у Калабрији, највећи икада организован у Италији, плод десетогодишње истраге коју је храбро водио тужилац из Катанзара Никола Гратери.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)