ВЕЛИКИ ДОГОВОР МЕРКЕЛОВЕ И ПУТИНА: У Европи би се могла производити руска вакцина „Спутњик Ве“

Новости онлајн

21. 01. 2021. у 13:41

ВЕЛИКИ ДОГОВОР МЕРКЕЛОВЕ И ПУТИНА: У Европи би се могла производити руска вакцина „Спутњик Ве“

Фото АП

НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел потврдила је да је у разговору са председником Русије Владимиром Путином изразила спремност за сарадњу на руској вакцини „Спутњик Ве“ (Sputnik V), али да је за то потребна регистрација код европског регулатора.

- Заиста сам разговарала са руским председником. Познато је да Русија има вакцину ‘Спутњик Ве’ и рекла сам да ако желимо да сарађујемо, а верујем да уз све политичке несугласице које су тренутно озбиљне, у време пандемије може се сарађивати у хуманитарним областима“, рекла је Меркелова на конференцији за новинаре.

Према њеним речима, да би вакцина могла да се користи у Европској унији и заједнички производи, „мора да добије дозволу Европске медицинске агенције (ЕМА)“.  

- Русија се сада обратила Европској медицинској агенцији. Предложила сам да наш Институт ‘Пол Ерлих’ подржи Русију на овом путу, који захтева ЕМА - додала је Меркелова.

Институт „Пол Ерлих“ у Немачкој одговоран је за одобравање и контролу одговарајућих медицинских производа.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)