МАДРИД НА ВРХУ ЛИСТЕ: Најновија студија утврдила шта је најчешћи узрок смрти у великим градовима

Ј.Ж.С.

21. 01. 2021. у 13:58

МАДРИД НА ВРХУ ЛИСТЕ: Најновија студија утврдила шта је најчешћи узрок смрти у великим градовима

Фото Танјуг

ДЕСЕТ хиљада становника европских градова умиру прерано сваке године због загађеног ваздуха, утврдили су научници у студији која је рангирала више од 800 градова према ризику од ране смрти од два водећа загађивача.

Студија објављена у стручном часопису Тhe Lancet Planetary Health анализирала је ризик од изложености азот диоксиду - отровном плину, једном од издувних гасова аутомобила, и изложености ситним честицама које могу укључивати дим, прашину и пепео.

Научници су после тога креирали интернет алат који омогућава становницима да виде ранг листу својих градова заједно с подацима који упоређују њихов квалитет ваздуха са оним у другим урбаним средиштима.

- Градови су жаришта загађеног ваздуха - рекао је један од аутора студије са Института за глобално здравље из Барселоне, додајући како се нада да ће интернет страница за упоређивање података помоћи у подизању свести о "тихом убиству".

- То је врло добар алат за људе да виде шта се догађа у њиховом граду и стварно би требало искористити ту информацију за подстицање на акцију - изјавио је.

Научници су у новој студији користили податке специфичне за градове о квалитету ваздуха како би израчунали који се постотак смртних случајева може приписати излагању азотовом диоксиду и ситним честицама.

Око 51.000 превремених смрти од ситних честица и 900 од азотовог диоксида могло би да се спречи сваке године кад би градови смањили загађење на ниво који препоручује Светска здравствена организација.

Мадрид је на врху по загађењу од азот диоксида и до седам одсто свих природних смрти проузроковано је тим загађивачем. После престонице Шпаније следе Антверпен, Торино, Париз и Милано.

Градови у италијанској долини По, јужној Пољској и источној Чешкој имају највећи ризик од смрти од ситних честица, које долазе из ширег спектра активности, укључујући индустрију и грејање у домаћинствима.

Северноевропске земље попут Исланда, Норвешке и Шведске доминирају на листи градова са најнижим постотком смрти од азот диоксида и ситним честицама, а међу њима се нашла и Пула у Хрватској.

Загађење ваздуха одговорно је за око седам милиона прераних смрти широм света сваке године, показују подаци Уједињених нација који сматрају да би тај ризик требало третирати као питање људских права.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)